През идната 2024-та ще отбележим 140 години от появата на

...
През идната 2024-та ще отбележим 140 години от появата на
Коментари Харесай

Във Варна се появява първата футболна топка у нас

През идната 2024-та ще отбележим 140 години от появяването на първата футболна топка у нас. Непознатият до тогава предмет е показан за първи път на 14 май 1894 година. Това се случва в двора на Варненската мъжка гимназия „ Фердинанд I ”.

Пристигналият от Швейцария преподавател по телесено образование Жорж дьо Режибюс изкарва пред учениците коженото кълбо, разделя ги на два тима и им дава опция да изпитат удоволствието от ритането на топка. Играта набира извънредно бързо известност. Така швейцарски сътрудници на Режибюс показват непознатия предмет и в други градове в страната. Луи Айер носи топка на децата в Лом, Шарл Шампо на децата в София.

Швейцарски учители идват в следосвобожденска България по покана на тогавашния министър на образованието с задача да развият спорта у нас.

На процедура в двора на мъжката гимназия се организира първият футболен мач в България. Самият Режибюс пък е първият рефер на множеството последвали срещи. В двора на варненската мъжка гимназия един от тези учители Жорж дьо Режибюс събира младежи, с цел да им покаже футболната топка.

В книгата “Футболът в България ” от Климент Симеонов учен Кирил Попов си спомня: “Бях в четвърти гимназиален клас през образователната 1893/1894 година Дьо Режибюс говореше единствено френски, един от нашите съученици – Басат от Шумен, ни беше преводач. Топката беше огромна колкото една междинна любеница и обгърната с кожа. Новата игра размени “играта на харман ” и се вкара футболът във Варна ”, написа в своя публикация варненската библиотека.
През март 1919 година във Варна излиза и първата българска футболна книга – „ Футболът: Правилник и директиви “. Преди това през 1909 в София е учредено първото футболно съдружие у нас – „ Савата “. Паралелно във Варна се основава футболно сдружение „ Спортист “. Първият документиран формален футболен мач се организира сред варненските „ Атлас “ и „ Спортист “ през 1910 година и приключва с победа на „ Спортист “.

Някои назовават Жорж дьо Режибюс татко на футбола у нас. Той поставя основите на този спорт в България. Занимавал се е и с други спортове като бокс, битка и гимнастика.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР