През годините ще видим със сигурност дали има или не

...
През годините ще видим със сигурност дали има или не
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Дигитализацията у нас не е облекчаващ, а задължителен елемент

През годините ще забележим сигурно дали има или не резултат от електронното определяне. Постепенно ще бъдат включвани и други лекарства към електронното определяне, въпреки че това е допустимо и в този момент, защото всеки медикамент може да бъде предписван електронно. Това сподели пред Българска национална телевизия ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров във връзка наложителното изписване на антибиотици и медикаменти за диабет единствено на електронни предписания.

Той обаче заяви, че Министерство на здравеопазването не е приело предлагането, което Лекарският съюз е направил на министър-председателя да бъдат избрани съответни лекарски практики в ПИМП и СИМП и в болнична помощ, в които против някакви тласъци да издават единствено електронни наставления. Така е можело да се види резултата от това както в кабинетите, по този начин и в аптеките.

„ Въпреки че сега антидиабетните медикаменти се изписват 100% електронно, още веднъж има възбрана за техния експорт. Има възбрана за експорт и на антибиотици за деца. Това значи, че не в предписването е повода за дефицита. Същевременно нищо не се е трансформирало във времето на отлагателния интервал. За 5 месеца нито един път не се е събрала тази прословута работна група, която беше оповестена в кабинета на премиера. Не се промени нищо друго, също така, че „ Информационно обслужване “ разгласи, че е направило допустимо офлайн изписването, само че това за нас постоянно е бил най-малкият проблем. Не беше направена даже дребна стъпка в посока на решаването на проблемите, които ние посочихме. Позицията на Министерство на здравеопазването беше позиция на щрауса в изчакване на 1 април “, сподели доктор Маджаров.

Той предизвести, че с тези си дейности Министерството е отдалечило лекарите, фармацевтите и пациентите от приемането на дигитализацията, тъй като тя не се явява като облекчаващ, а като наложителен детайл.

По отношение на увеличените цени за прегледи без направление доктор Маджаров сподели, че намира за необичайно, че се обръща толкоз огромно внимание на това по какъв начин се образуват свободните цени в лечебните заведения. „ Някой пита ли за какво се покачват цените на другите услуги? Определянето на цените се подчинява на икономическа логичност и няма нищо изненадващо, че това се случва и със свободните цени в лечебните заведения. Ако стартираме и в частните прегледи да вършим регулация, ще станем най-регулираната специалност “, сподели той.

Председателят на БЛС разяснява и изследването на икономическия принос на опазването на здравето у нас. „ Проверихме каква роля заемат лечебните заведения от първичната помощ до лечебните заведения и се оказа, че опазването на здравето е на четвърта по значимост сфера в стопанската система ни “, сподели доктор Маджаров.

„ Доказа се, че всеки лев, който нашето общество влага в опазването на здравето, е инвестиция и не е потопен в нищото “, сподели още той.

Д-р Маджаров разяснява и казуса със застаряващите фрагменти в бранша, като сподели, че в случай че Министерство на здравеопазването и Народното събрание не вземат незабавни ограничения, обстановката ще се утежни фрапантно. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР