През годините не сме преставали да изследваме водата по местата

...
През годините не сме преставали да изследваме водата по местата
Коментари Харесай

Кунчев успокои: Няма рискове за плажуващите у нас

През годините не сме преставали да изследваме водата по местата за къпане. Това е една виновна задача, вземаме проби от 116 места по Черноморието и то най-малко 16 пъти за сезон, с цел да можем да определим един плаж като отличен, приемлив или неудовлетворителен. Да вземеш една проба и да вадиш заключения от това, е неточно и заблуждава самите консуматори. Това съобщи в ефира по Народоосвободителна въстаническа армия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той уточни, че няма опасности за плажуващите. По думите на доцент Кунчев последните проби на РЗИ са от 21-23 август, от всички плажове в Бургаския район, като те са открили положителни индикатори. Единствено на Попския плаж и на Северния плаж на Китен има малко оживление, само че индикаторите са доста надалеч от тези, които бяха обявени от " Активни консуматори ". Това не ги прави негодни за къпане, уточни още той.

" В понеделник следва ново пробовземане, в това число на тези по-рискови места, и то дружно с представители на участващите в плана учени от Софийския университет, с цел да се убедят, че Районната здравна ревизия работи по въпроса по този начин, както би трябвало и в осъществяване на критериите ", добави Кунчев.

Не желая да влизам в детайлности какъв брой комплицирано се прави оценка качеството на водата. Ако вземеш от погрешно място, вода, един -два дни след значителни превалявания, както се е случвало по време на проучването на " Активни консуматори ", от огромните реки влизат по-големи количества речна вода, която може да бъде нечиста, само че това не прави плажа рисков, след един два -дни се възстановяват индикаторите, означи доцент Кунчев. 

Резултатите от пробите излизат в границите на един -два дни. 

" Нека жителите умерено да употребяват всички плажове. Ако има отклонения, реагираме незабавно. Правили сме го през годините, забранявали сме къпането на избрани плажове, само че тогава, когато има сигурни данни за това ", сподели доцент доктор Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев уточни, че се следи новият вариант на Коронавирус XBB.1.5, на този стадий има към момента теоретично безпокойство, че ще получи такова разпространяване, че да засегне всички континенти. Проследяват се неговите характерности, в случай че се удостовери, че той се предава бързо, води до тежко заболяване, ще бъдат взети ограничения, само че няма някаква действителна заплаха за момента. По думите на основния държавен здравен контрольор съгласно последното допълнение към съглашението с " Пфайзер " можем да получим без избран период до един милион и триста хиляди дози ваксина, която да е допълнена, съобразена с новите разновидности тогава, когато Европейската организация даде позволение за тези ваксини.  Препоръчително би било да се имунизират хората от рисковите групи с хронични болести.

Проблемът с шествалентната ваксина е позволен, от другата седмица през РЗИ ще бъдат разпределени до всички лекари, с цел да извършват календара за всички деца, сподели Кунчев. 

.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР