През годините битката в състезанията на средни и дълги разстояния

...
През годините битката в състезанията на средни и дълги разстояния
Коментари Харесай

Хайле Гебреселасие: Кенийците ме направиха звездата, която съм днес

През годините борбата в надпреварите на междинни и дълги дистанции беше най-вече непокътната територия на кенийските и етиопските спортисти. Последният конфликт сред двете съседки беше при дамите на Световното състезание по крос кънтри в Батърст (Австралия) предишния месец.

Беатрис Чебет от Кения се беше насочила към среброто, защото международната рекордьорка на 10 000 метра Летесенбет Гидей от Етиопия имаше солидна преднина.

Но Чебет мина около Гидей, откакто краката на етиопката не устояха няколко метра преди финалната линия и тя се строполи на земята.

Подобни трагични борби сред Кения и Етиопия са били отличителният белег на интернационалните надпревари през годините, като поредни генерации спортисти от двете народи следват религиозно стъпките на своите прародители.

Етиопската легенда Хайле Гебреселасие беше огромна част от този дуел в края на 90-те и началото на 2000-те.

“Кенийците ми създаваха главоболие и им благодаря за това. Без тях мислите ли, че Хайле щеше да приказва с кенийските медии? Без тях нямаше да съм звездата, която съм през днешния ден “, сподели суперзвездата в изявление за Nation Africa в Итън.

Гебреселасие призна, че се е чувствал като вкъщи си при визитата си в Кения: “Сутринта се разсъниха, вървях нагоре по пътя и видях стотици спортисти да бягат. Беше в действителност необикновено и се почувствах като в родния си град “, сподели той.

“Повечето от тях ме разпознават, само че казусът е, че аз не мога да разпозная множеството от тях, защото са млади, а някои даже не са били родени в моите най-хубави години “, добави той. Бившият международен рекордьор в маратона направи паралел в подготвителните модели сред Кения и Етиопия.

“Мислите ли, че ще има Кения без Етиопия? Или противоположното? “

Гебреселасие уточни кенийската легенда Пол Тергат, петкратен международен първенец по крос кънтри, като най-големия зложелател в неговата звездна кариера: “Любимият ми играч беше Пол Тергат. “

Етиопецът отхвърли Тергат два пъти - за олимпийските златни медали в Атланта 1996 и Сидни 2000.

Гебреселасие победи Тергат два пъти и за международните трофеи на 10 000 метра в Атина през 1997 година и Севиля 1999 година

Въпреки това финалът на Олимпиадата в Сидни през 2000 година към момента интригува настоящия сполучлив предприемач.

“Това съревнование сред Пол и мен ще гледате още веднъж и още веднъж. Лично аз мисля, че съм го гледал повече от хиляда пъти от 2000 година до момента, от време на време даже по два пъти дневно “, разсъждава той.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР