През годината в Русия са предотвратени 61 терористични престъпления, включително

...
През годината в Русия са предотвратени 61 терористични престъпления, включително
Коментари Харесай

Руска медия: Разбивай, стреляй, отцепвай

През годината в Русия са предотвратени 61 терористични закононарушения, в това число 41 атентата. Това съобщи през вчерашния ден пред Националния антитерористичен комитет и Федералния действен щаб ръководителят на комитета Александър Бортников, шеф на Федералната работа за сигурност, написа "Росийская газета ".

"Силовите структури не позволиха тази година терористични атентати в Русия ", акцентира Бортников. Освен това по негови данни при интервенции на службите са обезвредени 49 бандити, 8 от които - незаконни босове. Задържани са 36 главатари на банди, 162 техни бойци и 591 помагачи. Иззети са близо 600 огнестрелни оръжия, над 100 000 патрона, повече от 3000 мини, гранати и други муниции.

Ликвидирани са 50 незаконни работилници за произвеждане и преправка на оръжия. Силите за сигурност и органите на реда са разрушили 55 законспирирани кафези на интернационалните терористични организации, не са позволили в Русия да влязат 149 чужденци, забъркани в екстремистка и терористична активност. Прекратени са 184 акции за финансиране на тероризма.

"Руските силови структури са взели и спомагателни ограничения, с цел да подсигуряват сигурността на най-важните енергийни и транспортни обекти в страната, в това число на Кримския енергиен мост и на транспортния кулоар през Керченския пролив ", уточни Бортников, представен в московския официоз.

Реформата, предвиждаща наказателните лагери в Русия да се изместят отвън градовете, няма нищо да промени, в случай че в пандизите останат старите порядки от времето на руската система ГУЛАГ. Така считат специалисти, потърсени за коментар от "Независимая газета ".

Правозащитниците към този момент не поддържат концепцията. Според аналитици в днешните условия тя е нездравословна. Поне тъй като надалеч от очите на публични дейци и юристи чиновниците в силовите ведомства ще могат по-лесно да скланят пандизчиите към "сътрудничество " - да пишат подправени признания или да клеветят други хора. А надзирателите по-лесно ще ги изнудват за пари, продавайки "абонаменти за спокоен живот ", прибавя "Независимая газета ".

Група депутати от Държавната дума отпред с управлението на комисията по сигурността внесе за разглеждане законопроект, целящ да прикрие персоналните, в това число имуществени данни на съдиите, силовите шефове и бойци, чиновниците от контролните органи и техни близки, даже да не са застрашени животът и здравето им, осведоми "Комерсант ".

Авторите настояват, че планът ще закриля правоохранителите от закани и спекулации. Но Иля Шуманов от съветския клон на "Трансперънси интернешънъл " вижда в документа добър, само че неефикасен опит да се ограничи ползата към тематиката за корупцията в Русия. Засекретяването на тези данни ще провокира още по-шумни кавги, щом данни за корупцията така или другояче изплуват тук и там. Депутатите няма да подобрят и имиджа на властта - безусловната възбрана за издание на имуществени данни "ще подкопае още повече без друго отслабналото доверие към държавните чиновници ", изяснява правозащитникът.

"Руският парламент одобри на първо четене законопроект ", разширяващ правата на полицията, се споделя в различен материал от "Комерсант " със заглавие "Разбивай, стреляй, отцепвай ". Вече се позволява стражите на реда да разрушават коли и жилища, да отделят жилищни здания и да употребяват огнестрелни оръжия, освен щом някой се опита рисково да ги приближи или да допре снаряжението им, само че и в други случаи, преценени от служителя на реда като "заплаха от нахлуване ". Разширява се и описът на случаите, в които е разрешено да се употребява огнестрелно оръжие.

"Вътрешното министерство посочи, че такива компетенции към този момент имат бойците от Росгвардия (бившите вътрешни войски и специфични сили) и Федералната работа за защита. В пленарната зала стартира полемика дали служителите на реда ще могат да поставят каквото си щат " в колите на хора, "които не им харесат ", и спада ли доверието към полицията в съветското общество ", показва вестникът.

Депутатът от партия "Справедлива Русия " Олег Шеин обаче не схванал за какво са й на полицията нови компетенции, "щом работи дейно " - съгласно статистиката закононарушенията в Русия са намалели с една трета от 2000 година насам, а убийствата и другите тежки закононарушения са четворно по-малко от този момент. При това съгласно плана от един служител на реда не се търси отговорност за дейности, осъществени при осъществяване на отговорностите ".

Зам.-вътрешният министър Игор Зубов уверил обаче Народното събрание, че в този момент всеки служител на реда 10 пъти ще си намерения, преди да извади оръжие. По негови данни през 2019 година чиновниците на реда в Русия са употребявали огнестрелни оръжия близо 1000 пъти, при което са починали 26 души, а единствено в три случая стрелбата е била приета за непозволена.

"Новите правила за приложимост на огнестрелно оръжие дават опция със задна дата да се настройки към тях всяка пукотевица по жители ", разяснява Павел Чиков, оглавяващ интернационалната правозащитна група "Агора ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР