През февруари тази година инфлацията в Сърбия достигна 8,8 процента

...
През февруари тази година инфлацията в Сърбия достигна 8,8 процента
Коментари Харесай

Сърбия е пета в Европа по инфлация


През февруари тази година инфлацията в Сърбия доближи 8,8 % спрямо тази през февруари предходната година и е най-високата от 2013 година, оповестява вестник " Данас ".

Изданието отбелязва, че световният растеж на цените на енергоносителите, храните и суровините значително е повлиял  и на цените  в Сърбия. Хранителните продукти  са с 15,2 % по-скъпи  спрямо февруари предходната година, като измежду тях зеленчуците  бележат растеж от 31,7 %, олиото - 21 % и месото - 16 %.  Освен това и горивата са  по-скъпи с 21 %, по данни  на  Статистическия институт. 

Това е най-високата инфлация в Сърбия за последните девет години и пета  по мярка в Европа.  На годишно равнище максимален растеж на цените  е маркиран в Литва - 14 %, Естония - 11 %, Чехия - 10 и Белгия - 9,5 %.  В района Сърбия води по мярка на инфлацията и най-близки до нея са Унгария и България  с 8,4 %, отбелязва белградският вестник. 

Според Милойко Арсич, професор в Икономическия факултет в Белград,  последният скок на цените е последица от повишението на цените на международния пазар, само че принос имат също паричната и фискалната агресия.  Професорът показва, че инфлацията би била още по-голяма, в случай че не бяха замразени цените на горивата и на някои артикули и ако  Народната банка на Сърбия не поддържаше  закрепен валутен курс.  Това би могло да се промени през лятото, когато ще се договарят нови цени на газа, които евентуално ще бъдат доста по-високи от  сегашните.  Също по този начин, когато изтече интервалът на заледяване на цените на някои артикули, може да се чака, че те ще се върнат на пазарното равнище, споделя Арсич. Той отбелязва, че замразяването на цените се отразява на  държавните финанси, защото се натрупат загуби в държавните предприятия.

Народната банка на Сърбия  предвижда, че през  второто тримесечие цените ще стартират да падат, само че съгласно Арсич  ескалацията на войната в Украйна и глобите на Запада против Русия, както и възбраната за експорт на някои първични материали ще доведат до продължение на растежа на цените и прекосяване на инфлацията над 10 %, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР