През февруари тази година германският фотограф Роберт Кнешке научава, че

...
През февруари тази година германският фотограф Роберт Кнешке научава, че
Коментари Харесай

Фотограф помоли да бъдат премахнати неговите снимки от набора данни за обучение LAION и в отговор получи сметка за 887 евро

През февруари тази година немският фотограф Роберт Кнешке научава, че фотосите му се употребяват за образование на ИИ генератори на изображения. Благодарение на ресурса Have I Been Trained? Кнешке попадна на LAION-5B – набор от данни с над 5,8 милиарда изображения, благосъстоятелност на известната организация с нестопанска цел LAION. Именно нейните данни бяха употребявани от Stability AI за образованието на Stable Diffusion. Kneschke открива „ куп изображения “ от своето портфолио в LAION-5B и написа за това в блога си.

Ден по-късно LAION се свързва с фотографа. В писмото си юристите на Heidrich Rechtsanwälte декларират, че клиентът им съблюдава законите за авторските права и че е невероятно да бъдат отстранени неговите фотоси:

„ Нашият клиент поддържа единствено база данни, съдържаща връзки към файлове с изображения, които са обществено налични в интернет. Възможно е базата данни да съдържа връзки към изображения, чийто създател сте Вие. Тъй като обаче нашият клиент не съхранява нито едно от изображенията, за които сте подали тъжба, не можете да поискате те да бъдат отстранени. Нашият клиент просто не разполага със фотоси, които да изтрие “.

Освен това юристите са заплашили да изискат обезщетение от Кнешке, като са декларирали, че той е подал безпочвен иск за нарушение на авторските права.

Това обаче не стопира Кнешке и в края на март той взема решение да изпрати питане до LAION. Фотографът изискал от екипа на LAION да отстрани фотосите му от набора от данни за образование и да даде информация за това къде са създали фотосите му и какъв брой време са ги употребявали.

LAION дава отговор неотложно, като отхвърля да е нарушила авторските права. Писмото включва фактура за 887 евро, която Кнешке би трябвало да заплати в период от 14 дни. В противоположен случай юристите на Heidrich Rechtsanwälte заплашват да подхващат правосъдни дейности. Те преглеждат дейностите на Кнешке като голословно изказване за нарушаване на авторските права, което е довело до правосъдни разноски за техния клиент.

„ Това е все едно да нанесеш спомагателна засегнатост към травмата„, разяснява Кнешке хода на LAION. Фотографът изяснява дейностите си с желанието си да се включи в оформянето на правната рамка за образование на изкуствен интелект. Според изданието Vice Кнешке е уверен, че създателите би трябвало да получат своя обективен дял, в случай че творбите им се употребяват в обучаването на ИИ генератори на изображения, „ с цел да се компенсира загубата на доходи заради развиването на ИИ технологията„. Наскоро Робърт Кнешке подаде иск против LAION в окръжния съд в Хамбург. Изданието припомня, че историята на немския фотограф се развива на фона на по-голямо дело: през януари Getty съди Stability AI, който е употребявал над 12 милиона фотоси от сбирката на Getty Images за образование на Stable Diffusion.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР