През февруари МИР ще обяви спечелилите финансиране по втората процедура

...
През февруари МИР ще обяви спечелилите финансиране по втората процедура
Коментари Харесай

Министър Пулев: 14 проекта за над 4,3 млн. лв. ще финансира МИР в Кюстендил по първата процедура от Плана за възстановяване

През февруари МИР ще разгласи спечелилите финансиране по втората процедура от Плана

Министърът на нововъведенията и растежа посети една от най-големите шивашки компании в Кюстендил

14 плана за над 4,3 млн. лева ще финансира МИР в Кюстендил по първата процедура за „ Технологична рационализация “ от Плана за възобновяване.  По втората процедура от Плана за „ ИКТ решения и киберсигурност “ от региона са подадени 62 плана за над 1,2 млн. лева През февруари Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност на МИР ще разгласи листата на класираните за финансиране планове по нея. Средствата са от Плана за възобновяване.

Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев, по време на  посещението му на шивашко дружество в Кюстендил, което е изпълнило сполучливо два европейски плана по Оперативна стратегия Иновации и конкурентоспособност (ОПИК) 2014 – 2020 година На визитата участва и Главният шеф на Главната дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност – Илияна Илиева.

Министър Пулев уточни, че то е добър образец за компания модернизирала производството си и повишила енергийната си успеваемост по европрограмите за бизнеса от миналия програмен интервал.

В предприятието работят близо 140 души, като то изнася продукцията си основно за немския пазар и работи взаимно с интернационалните компании като „ Hugo Boss “. Фирмата е основала съвременна индустриална база с отлични условия за труд и отмора, която е пример за сектора. Фирма „ Витал “ има два изпълнени и завършени сполучливо европроекта за безплатна финансова помощ в размер на половин милион лв. по ОПИК 2014 -2020 година

Министърът на нововъведенията и растежа посочи, че към този момент са утвърдени от Европейска комисия и двете нови стратегии за бизнеса към МИР с общ бюджет от 5 милиарда лева Това са новата „ Конкурентоспособност “ (ПКИП) за 3 милиарда лева и новата Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация (ПНИИДИТ) с бюджет от малко над 2 милиарда лева

„ Екипът в министерството работи интензивно и двете стратегии бяха утвърдени за рекордно къси периоди, с цел да осигурим запас за българския бизнес в тези сложни времена с няколко рецесии “, съобщи Пулев.

Той акцентира, че по разнообразни процедури през структурните фондове и Плана за възобновяване единствено през МИР в първата половина на 2023 година ще бъдат стартирани ограничения за над 1 милиарда лева за българските компании.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР