През февруари месец т.г. за 14 000 противоградови ракети правителството

...
През февруари месец т.г. за 14 000 противоградови ракети правителството
Коментари Харесай

Защо МС отпусна 14,7 млн. лв. за противоградови ракети при действащ договор?

През февруари месец т.г. за 14 000 противоградови ракети държавното управление отпусна на в допълнение (МЗХГ) сумата от 10,4 млн. лв.. В сряда – на 12-ти август, за 6 000 Министерският съвет утвърди на същото министерство в допълнение 4,3 млн. лв.. Тоест, до момента са обезпечени общо 14,7 милиона лв. за задачата през актуалната година.
През 2019 година обаче сред (ИАБГ) и компания „ Стройпроект “ ЕООД е подписан Договор № ФСД-27-38 от 09.05.2019 година на обща стойност 40 650 000 лв. с Данък добавена стойност за доставка на противоградови ракети в период от 4 години. Договорът не е изминал. Справка в документите за предоставената социална поръчка сочи, че тя не е оповестена при неосигурено финансиране.
В тази връзка насочи въпрос към МЗХГ за какво са били нужни тези спомагателни 10,4 млн. лв. при настоящ контракт.
„ През 2019 година в резултат на извършена процедура за избор на реализатор на социална поръчка с предмет „ Доставка на противоградови ракети с отдалеченост на полета в точката на самоликвидация по „ X “ 6 000 – 6 500 м., при елевация 55° и надморска височина 0 м. “ Изпълнителна организация „ Борба с градушките “ (ИАБГ) е сключила контракт с сдружението „ Стройпроект “ ЕООД. Съгласно параметрите на поръчката, договорът е подписан при избран финансов предел от 40 650 000 лева с Данък добавена стойност. Договорът поражда своето деяние от датата на сключването му и е със период на деяние 4 години или до достигането на заложения финансов предел. Поради характерния темперамент на противоградовите ракети и късия им гаранционен период, ракетите не се закупуват едновременно, а се доставят след предварителна поръчка от страна на ИАБГ към дружеството-изпълнител на нужното ѝ количество. Към момента за тази година по контракта са направени две поръчки от страна на Агенцията “, се сочи в отговора на агроминистерството.
От там прецизират, че през месец февруари тази година Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне е отпуснала в допълнение 10 440 000 лева по бюджета на Министерство на земеделието, храните и горите.
Средствата са за закупуване на 14 000 противоградови ракети от страна на ИАБГ, за да бъде обезпечена естествената зареденост на всички 261 ракетни площадки за идния деен сезон за битка с градушките.
Предвид покачвания интензитет и периодичност на градоопасните процеси, от началото на дейния сезон за битка с градушките са използвани 10 835 противоградови ракети. Поради тази причина, с цел да бъде обезпечена естествената зареденост на ракетните площадки до края на сезона за битка с градушките, бе належащо да бъдат закупени и доставени още 6 000 противоградови ракети.
 Купуваме 3,5 пъти повече противоградни ракети, в сравнение с имаме за тази година Купуваме 3,5 пъти повече противоградни ракети, в сравнение с имаме за тази година
Правителството утвърди спомагателни разноски в размер на 10,4 млн. лева по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите. С...
„ За тази цел МЗХГ насочи искане до Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне за разпределяне на 4 320 000 лева за закупуване на противоградови ракети “, допълват от МЗХГ.
Припомняме, че  „ Стройпроект “ е еднолична компания на – притежател на пловдивския футболен клуб " Локомотив ".Тя завоюва поръчката за доставка на противоградови ракети в конкуренция с „ Дунарит “ АД, заради характерните условия на възложителя. Втората е била отстранена от присъединяване, тъй като през последните три години не е направила доставки, сходни или идентични с предмета на публичната поръчка.
Но от 2015 година насам, отново по контракт с Изпълнителна организация " Борба с градушките " точно извършва контракт за доставка на противоградните ракети. Тогава поръчката е била за съвсем 22,5 млн. лв., още веднъж за 4-годишен интервал.
След публикуването на публикацията през юни месец 2019-та година ни потърси изпълнителният шеф на отстранената от присъединяване " Дунарит " АД – Петър Петров, с цел да изрази своята позиция по тематиката, наричайки поръчката " скандална ". Според него за ИАБГ " сходни " значи противоградови ракети и " идентични " отново значи противоградови ракети.
„ А изискванията за заплащане са убийствени. Общо взето доставчикът би трябвало да ги създаде, а Агенцията, в случай че желае, ще ги заплати, когато реши и колкото реши. Заради това през 2015 година не участвахме. Ние и да бяхме снабдител, отново нямаше да ни одобрят през 2015 година. Поради същите аргументи, заради които и в този момент не ни утвърдиха. Първо, това съгласно мен е безсрамие. Второ, това значи, че в България може да има единствено един снабдител. Защото откакто той е спечелил един път, няма по какъв начин различен да завоюва към този момент тази поръчка “, сподели Петров.
 Кабинетът отпусна още 6 млн. лв. за противоградни ракети Кабинетът отпусна още 6 млн. лв. за противоградни ракети
Правителството утвърди спомагателни разноски в размер на 6 млн. лева по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за разп...
„ Има и още едно забавно изискване - че доставчикът поема ангажимент да достави при поискване ракетите, само че за не повече от 10 дни. А това значи, че би трябвало да има позволение от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) (Контрол на общоопасните средства – б.а.) и позволение от комисията, в случай че е износ или реекспорт. Тоест, би трябвало да мине през Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване, на която съпредседатели са министърът на стопанската система и министърът на защитата. Тази комисия заседава един път месечно. Тоест, задграничен снабдител - даже да е най-хубавият, даже гратис да дава ракетите - не може да взе участие. В резултат на което се получа по този начин, че " Локомотив Пловдив " печели “, уточни изпълнителният шеф на „ Дунарит “. Той посочи, че компанията му е предложила с към 200 лв. по-ниска оферта, а когато доставяли ракети Агенцията купувала не повече от 4000 на година.
Според него това значи, че или техните ракети са 3-4 пъти по-ефективни, или тези пари в този момент се харчат за нещо друго, в случай че ракетите на конкуренцията им са най-малко толкоз положителни, колкото техните.
По думите на Петров компания „ Стройпроект “ оттук-насетне постоянно ще  е снабдител на ракети за ИАБГ, даже да даде цена от 1500 лв. за брой, не както в актуалната поръчка - 720 лева с Данък добавена стойност.
В отчета на ИАБГ за 2019-та година е посочено, че през целия сезон на дейни въздействия, от всички обработени 1241 градоопасни облачни кафези, с провали върху селскостопански култури със стопанско значение има от 19 облака на 10 датите - 16, 28, 31 май, 04, 14, 17, 22, 24 юни, 28 юли, 1 август. Поражения от градушки на селскостопанската продукция има върху 33 035.40 дка със междинен % на проваляне 22.24%. Приведените към 100% бити площи са 7346.4 дка.
По данни на Агенцията цената на избавената продукция през 2019-та година вследствие на извършени дейни въздействия е 122 246 287.39 лева
 Борим се с градушките с разположение на ракети, правено поради статистика отпреди 50 години Борим се с градушките с разположение на ракети, правено поради статистика отпреди 50 години
По-голямата част от Северна България не е предпазена от градушки. Тази констатация на Българска национална телевизия беше доказана от шефа на Изпълнителна аг...
Припомняме, че същата компания „ Стройпроект “ бе единственият участник и в процедурата „ Осъществяване на пилотен план за действия по противоградова отбрана със самолетен прийом за противоградови въздействия (засев) на евентуално градоопасни облаци на територията на Република България “. Офертата й бе за 2,5 млн. лева
Дружеството обаче отхвърли да подписа контракт за осъществяване с Изпълнителната организация „ Борба с градушките “, тъй като поради изключителната обстановка с COVID-19 срещнали компликации, които са попречили на сдружението да се достави с нужните позволения. Те се издават от EASA (European union Aviation Safety agency) – Агенцията за авиационна сигурност на Европейския съюз, която дава отговор за сигурността на гражданската авиация със седалище в Кьолн, Германия. Тя е органът за осъществяване на сертификация, контролиране и стандартизация в региона на авиационната сигурност.
С отхвърли на „ Стройпроект “ да подписа контракт страната ни на този стадий се размина с въвеждането на противоградова отбрана със самолетен прийом.
Вижте още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР