През февруари консолидираната фискална програма завършва с излишък от 1.5

...
През февруари консолидираната фискална програма завършва с излишък от 1.5
Коментари Харесай

Бюджетът приключва февруари и март с излишък

През февруари консолидираната фискална стратегия приключва с остатък от 1.5 милиарда лева или 1.3% от прогнозния БВП. Той се образува от остатък по националния бюджет в размер на 1.3 милиарда лева и остатък по европейските средства от 230.6 млн. лв., заяви Министерството на финансите.

На база на предварителни данни и оценки салдото по консолидираната фискална стратегия на касова основа към март се чака да бъде позитивно в размер на 1.789 милиарда лева (1.5 % от прогнозния БВП).

Постъпилите доходи и помощ през февруари са 7.2 милиарда лева или 16.5 % от годишните планове. Съпоставени със същия интервал на миналата година, данъчните и неданъчните доходи нарастват с 576.5 млн. лева (9.3 %), а постъпленията от помощи (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) нарастват с 430.9 млн. лв.. При неданъчните доходи се регистрира базов резултат по бюджета на Фонд " Сигурност на електроенергийната система " поради влезлите в действие промени в Закона за енергетиката от юли 2018 година, с които беше изменен механизмът за събиране на доходи по бюджета на фонда. По тази причина приходите по бюджета на фонда за първите два месеца на 2019 година са по-високи от постъпленията за същия интервал на 2018 г.

Общата сума на данъчните приходи, в това число приходите от осигурителни вноски, възлиза на 5.6 милиарда лева, което съставлява 16.1 % от плануваните за годината данъчни доходи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР