През февруари и март от Главната дирекция Гранична полиция ще

...
През февруари и март от Главната дирекция Гранична полиция ще
Коментари Харесай

Главен комисар Антон Златанов: България е изпълнила всички условия за влизане в Шенген и по суша

През февруари и март от Главната дирекция „ Гранична полиция " ще провеждат осведомителна акция поради приемането на България в Шенген по въздух и море, сподели в предаването „ Тази събота и неделя " по бТВ шефът основен комисар Антон Златанов.

Причината за нея са измененията в метода, по който ще бъде реализиран граничният надзор по летищата и пристанищата у нас. По думите на Златанов инспекцията за авиационна сигурност ще остане - става дума за инспекция на багажа и ръчния багаж на пътуващите, която се реализира от чиновници на летищната сигурност. В момента се водят диалози с концесионерите, с цел да има „ шенгенски " кулоар, свободен за придвижване след авиационната сигурност, и подобен, на който ще се реализира граничен надзор.

Антон Златанов още веднъж повтори, че България е изпълнила всички условия за влизане в Шенген и по суша, само че поради вътрешнополитически проблеми в Австрия към момента не сме пълноправни членове на пространството за свободно придвижване без граничен надзор. Той цитира данни, съгласно които през 2023 година са били предотвратени 180 хиляди опита за незаконно прекосяване на нашата граница, а арестуваните са 16 хиляди души.

До ранната есен е бил следен 50% растеж в мигрантския поток, само че след подхванати ограничения както от българска, по този начин и от турска и гръцка страна, годината е завършила с общо единствено 10% растеж на потока мигранти, сподели още Антон Златанов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР