През февруари България е получила 31 200 дози от партида

...
През февруари България е получила 31 200 дози от партида
Коментари Харесай

Според българските здравни власти няма проблем с партида ваксина на AstraZeneca

През февруари България е получила 31 200 дози от партида на имунизацията на " Астра Зенека " /Оксфорд ", която във връзка инспекция на смъртен случай в страната, откакто ваксина от партида ABV 5300 е била сложена на умрял по-късно пациент.

Почти всички от получените дози от партидата в България са сложени, разгласи шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов на обичайния за четвъртък брифинг за. По думите му в институцията няма известия за странични реакции след слагане на инжекция на " Астра Зенека ", разнообразни от - главно температура и настинка.

Почти всички дози от партидата са употребявани

Богдан Кирилов не разполагаше с точни цифри какъв брой тъкмо са към този момент поставените ваксини от партидата. Не стана известно и дали към момента непоставените дози ще бъдат употребявани. Той обаче неколкократно означи, че съгласно Европейската организация по медикаментите (ЕМА) няма доказателства за причинно-следствена връзка сред имунизацията и смъртния случай.

" Това, че някой е спрял партида в страната си, символизира угриженост, само че не и медицина, тъй като нямаме ясно и тъкмо умозаключение, че тази партида е повода за нежеланата лекарствена реакция, обвързвана с летален излаз ", съобщи министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов в този подтекст.

Случаите в Австрия

Партидата с номер ABV 5300 е разпределена измежду 17 страни от Европейски Съюз, които са получили своите квоти от нея на 11-12 февруари. За подозрение за връзка на доза от тази партида с два случая - единият от тях смъртен - бе обявено в края на предходната седмица в Австрия.

Здравните управляващи там оповестиха, че замразяват потреблението на флакони от ABV 5300, откакто 49-годишна имунизирана здравна сестра от Цветл (на северозапад от Виена) умря от кръвоизлив, обвързван с проблем със съсирването. Нейна колежка на 35 години от същия град, същата клиника и след инжектиране на доза от същата партида получи пулмонална емболия (възпрепятстване на потока по артерия от сърцето към белите дробове), само че се възвръща в болница. Едната жена е била имунизирана 10 дни преди да почине, а втората е получила рецесия след инжектирането и локални медии настояват, че тя е имала проблеми със здравето преди този момент.

Информацията незабавно е била публикувана от Австрия към останалите страни, а използването на партидата е замразена. Ваксината на AstraZeneca продължава да се ползва в страната.

Другите страни не оповестяват за проблем с партидата

По данни на Европейската организация по медикаментите (ЕМА) от сряда вечерта четири страни превантивно са спрели използването на партидата ABV 5300 - Люксембург и трите балтийски републики. (Днес за две седмици партидата бе замразена и в Дания.) Към този миг в обособените страни, където тя е разпратена, количествата към този момент са били сложени или съвсем изчерпани.

Конкретно в Австрия от 37 хиляди дози са останали непоставени към 6 хиляди. Към момента на случая в страната бяха сложени над 830 хиляди дози от имунизацията на AstraZeneca, а в близо 50 страни - общо към 10 милиона дози.

Започналата в понеделник инспекция, за която ЕМА (национални регулатори също проверяват), не е открила причинно-следствена връзка сред пратката от имунизацията и здравословните проблеми и гибелта на двете дами. За тромбоемболични случаи и такива, засягащи появяването на съсиреци, след имунизирането е съобщавано, само че статистически при имунизираните те не са повече, в сравнение с измежду популацията като цяло. Според ЕМА измежду към 3 милиона имунизирани към 9 март има информация за единствено 22 случая за сходен проблем.

Никоя друга от 17-те страни не е съобщавала за проблем с партидата, не е известно и за такива странични резултати от тази ваксина. Най-често тези резултати са леки до междинни и минават след няколко дни, само че с цел да изключи всевъзможни евентуални опасности за тази партида от към 1 млн. дози, ЕМА продължава оценката ѝ. Очакват се и резултатите от аутопсията на умрялата жена в болница AKH Wien, които би трябвало да станат известни в идващите седмици.

Не е започвано никакво следствие от австрийската прокуратура против болничното заведение, не са открити нередности при доставянето, съхраняването или слагането на имунизациите. За имунизираните с партидата ABV 5300 е оповестена гореща телефонна линия в Австрия, тъй че хората да получават информация.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР