През февруари 2024 г. инфлацията в еврозоната се е забавила

...
През февруари 2024 г. инфлацията в еврозоната се е забавила
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната бележи спад през февруари

През февруари 2024 година инфлацията в еврозоната се е забавила до 2,6% на годишна база от 2,8% през януари, сочат предварителните данни на Евростат.
Прочетете още
На месечна база показателят на потребителските цени (CPI) се е повишил предишния месец с 0,6% по отношение на предходния месец, когато се намали с 0,4 на 100.

Основната инфлация (без цени на храни и енергия) също продължава да отслабва по отношение на година по-рано, достигайки 3,1% - най-ниското равнище от март 2022 година Пазарните упования обаче бяха за още по-рязко закъснение на главната инфлация до 2,9 на 100.

Въпреки продължаващото намаляване на инфлацията в еврозоната към целевото равнище на Европейска централна банка от 2%, малко по-сдържаното от предстоящото закъснение на ценовия напредък и най-много - на главната инфлация, наподобява са в поддръжка на аргумента ЕЦБ да резервира лихвените си проценти на настоящите рекордно високи равнища по-дълго време.

Отслабването на инфлацията на годишна база през февруари е вследствие на продължаващото намаляване на енергийните цени (с 3,7%, само че след спад с 6,1% през януари), на по-бавно повишаване на цените на храни, алкохолни питиета и тютюневи произведения (с 4,0% след покачване с 5,6% месец по-рано), на неенергийните индустриални артикули (с 1,6% след покачване с 2,0% месец по-рано), както и на леко намаляване на инфлацията в бранша на услугите (до 3,0% от 4% през януари).

По-висока инфлация през февруари беше записана в Хърватия (4,8%), Естония (4,4%) и Австрия (4,2%), до момента в който най-ниска инфлация беше регистрирана в Латвия (от едвам 0,7%), следвана от Италия (0,9%), Литва (1,1%) и Финландия (1,2%), съобщи Нова. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР