През февруари 2022 г. стадион Христо Ботев в Пловдив трябваше

...
През февруари 2022 г. стадион Христо Ботев в Пловдив трябваше
Коментари Харесай

Анализ: Стадионите на Ботев и Локо станали златни

През февруари 2022 година стадион " Христо Ботев " в Пловдив трябваше да е подготвен на подобен стадий, че да получи лиценз за мачове от футболната Първа лига и " Ботев " да се върне да играе на него. Месец по-късно картинката е много по-различна - градежът освен не е подготвен, само че даже неотдавна съвсем замря. Причината - отпуснатите с фанфари 25 млн. лева от държавното управление на през февруари 2020 година се оказаха незадоволителни.

От компанията, която завоюва състезанието за доизграждане на стадиона, оповестиха още преди към година, че средствата няма да са задоволителни за довеждане докрай на оборудването съгласно първичния план.

Въпреки че обстановката към този момент бе ясна, това не попречи на Борисов на 11 април м.г. да инспектира оборудването и да се похвали, че с тези 25 млн. лева ще бъде повдигнат стадион красавец, който даже ще одобри мач от европейските клубни шампионати. " Ще стане едно прелестно оборудване. Да сме живи и здрави, мога да им обещая, стане ли подготвен стадионът един край на купа, не българска, ще ви издействам ", даде обещание гръмко той.

 

Още в края на същия месец обаче зам.-кметът на Пловдив призна, че средствата ще стигнат единствено за завършването на секторите А и Г. Това породи напрежение измежду почитателите на " Ботев " (Пд), за които тематиката със стадиона е доста сензитивна. Те към този момент направиха няколко шествия и митинги в града, с които ясно дадоха да се разбере, че няма да създадат взаимни отстъпки с никого, в случай че поетите задължения не са спазени. Именно след един от първите митинги Борисов се стресна от надигащото се напрежение и отпусна общо 37 млн. лева с Данък добавена стойност за двата съществени стадиона в Пловдив - 25 млн. за " Христо Ботев " и 12 млн. за " Локомотив ".

Сега при последния митинг, на 12 февруари т.г., пред община Пловдив бяха хвърляни бомбички, желана бе оставката на кмета, а няколко прозореца на постройката бяха счупени. Това очевидно принуди Димитров да се разбърза и да предложи пускане на процедура по евакуиране на заем в размер на 50 млн. лева за създаване и дотъкмяване на спортни съоръжения. От тях 24 млн. лева се плануват за стадионите на " Ботев " и " Локомотив " - по 12 млн. лева

Предложението на Димитров бе импортирано за гласоподаване в Общинския съвет като изключително, без авансово разискване и ясна финансова аргументация по какъв начин общината ще погасява този огромен заем. Въпреки разгорещените полемики кметът получи позволение да задейства процедурата. Така публично двата стадиона нарастнаха, меко казано, сензитивно.  

Те в действителност станаха " златни "  

Стадион " Христо Ботев ", който е и по-скъпият план, действително към този момент коства 39,8 млн. лева Или с 59.2% над в началото отпуснатите 25 млн. лева Сега с новите 12 млн. лева би трябвало да се направи козирка, да се покрие разликата в цените на строителните материали след тяхното повишаване и да се заплати ново проектиране. Именно планът бе формалната причина за забавянето на градежа. Когато от ПИМК оповестиха, че 25-те милиона ще са задоволителни единствено за два бранша, последва реакция на засегнатите почитатели (а и на Борисов). И се оказа, че средствата внезапно ще стигнат за 4 бранша (без козирка). Но за задачата трябваха нови планове за браншове А и В, като В трябваше краткотрайно да играе ролята на главен бранш, до намирането на средства за дотъкмяване на А.

Но и по този начин работата не потръгна. За да стане ясно в самото начало на февруари т.г., че от компанията считат да внесат акт 10 и да спрат градежа на " Христо Ботев ", тъй като не могат да работят без план.

" Предупредих почитателите: " Вие заговорихте за прокуратура, само че аз оттук насетне няма да завия даже едно болтче на този стадион, преди да имам формален документ от общината ". Категоричен съм, че няма да свърша нищо, което не ми е предоставено от общината. Преди съм го правил, с цел да придадем скорост на обекта. Аз какъв риск съм поел поради тях – те това не го мислят ", разяснява Илиян Филипов.

В последна сметка той се ангажира да не внася акт 10 и да прави единствено някои разрешени действия в очакване на новия план от арх. Савов. С 12-те млн. лева от заема въпросният план ще бъде заплатен и нещата би трябвало да потръгнат още веднъж. Но сигурно скоро " Ботев " няма да заиграе на стадиона.

" До края на май мисля, че стоманобетонът и ел.инсталациите ще ги приключим ", оптимистично сподели Филипов.

А в случай че някой се чуди, че в сметките дотук липсват 2,8 млн. лева, с цел да се доближи до крайната калкулация от 39,8 - те бяха отпуснати от община Пловдив през октомври 2021 г. От тях 2 млн. лева без Данък добавена стойност за закупуване на нови седалки (защото се оказа, че към този момент купените не отговарят на условията за пожарна безопасност), 90 000 лева за нов терен и така нататък

Още по-рязък скок за " Локомотив "  

Фокусът на вниманието се е насочил към " Христо Ботев ", а в това време уверенията са, че при градежа на ст. " Локомотив " всичко е умерено. Оказа се обаче, че и там отпуснатите пари (12 млн. лева.) не са задоволителни. Изведнъж градежът там нарастна със 123.3% - до 26,8 млн. лева с Данък добавена стойност. И там общината додаде първо 2,8 млн. лева (за план, подготвителни терени и инфраструктура към съоръжението). А в този момент добави и 12 млн. лева от заема - за отвесна планировка, дотъкмяване на централната естрада, изцяло възобновяване на канализационната система, елзахранване, създаване на паркоместа и съпътстваща инфраструктура. 

Липса на визия 

Както е видно, досега страна и община са отпуснали малко над 66,6 млн. лева единствено за двата стадиона в Пловдив. Първото, което стана ясно, бе, че първичните 37 млн. лева не подсигуряват отсреща приключени игрища и хвалбите на Борисов са били кухи. Второто, което е по-странно - против тези суми няма ясно обрисуван бизнес проект за възвръщаемост на средствата. Т.е. по какъв начин тези уреди могат да станат печеливши. Това бе и един от главните пунктове, по които общинските съветници в Пловдив от групите на Българска социалистическа партия и " Демократична България ", както и самостоятелният нападнаха настояването на крупния заем от 50 млн. лева

От общинската администрация се мотивираха с общи приказки: " С поемането на дълготраен общински дълг от Фонд за стабилно градско развиване или други банкови институции ще се обезпечи финансова непоклатимост посредством уравновесено систематизиране на дълга през годините, а в кратковременен проект ще бъдат приключени посочените в актуалното предложение - значими за град Пловдив обекти, които да се употребяват от гостите и жителите на града ". В същото време критиците на този заем показват, че градът има и други належащи планове.

Остават висящи много въпроси. Дали отпущането на толкоз държавни средства се дължи най-много на бурните митинги на почитателите? И това значи ли, че в градовете с по-кротка аудитория скоро не могат и да се надяват на пари за нови игрища? Защо дълго време обществеността бе заблуждавана, че с 37 млн. лева ще бъдат изцяло приключени два стадиона, а най-после се оказа, че нужната сума е съвсем двойна?

За почитателите на " Ботев " е вън от подозрение, че има и злоупотреби.  " Странно е по какъв начин при налични 25 млн. лева и условие в контракта за публичната поръчка (ОП) за отчасти въвеждане в употреба, в този момент се показват повишени стойности на стадия в размер на 36 млн. лв., освен това даже без козирка, а никой в Община Пловдив не реагира и даже в противен случай – приема ги за естествени... Община Пловдив, като възложител на Оперативна програма, не се оправя с уговорките си по построяването и въвеждането в употреба на ст.  " Христо Ботев "... Причините са или незаинтересованост или непросветеност ", настояват те.

За всички други остава горчивият привкус, че тромавост, тънки сметки, липса на добра съгласуваност или просто политически игри доведоха до закъснение и съвсем двойно повишаване на по този начин мечтаните два нови стадиона в Пловдив, написа Свилен Кириловски за в. " Сега ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР