През езика се предава и нещо много важно и това

...
През езика се предава и нещо много важно и това
Коментари Харесай

Йотова пред българчета в Ирландия: През езика ни всъщност се предава идентичност

През езика се предава и нещо доста значимо и това е българското съзнание и еднаквост. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри седмото издание на Междуучилищния конкурс по български език за четене на възпитаници от първи и втори клас в чужбина " Аз Буки Веди ". Йотова е посетител на събитието по покана на Първо българско учебно заведение " Иван Вазов " в град Арма, Северна Ирландия, оповестява Българска телеграфна агенция.

Преди церемонията по разкриване, вицепрезидентът бе посрещната от участниците в състезанието - деца от първи и втори клас. 

В приветственото си слово Йотова благодари на преподавателите и означи, че те са актуалните будители. 

Учите децата на българските обичаи, на всичко това, което ни прави народ с такава антична история, и ги карате да бъдат същински родолюбци от мънички, посочи Йотова. Сигурна съм, че когато учите децата ни на български език, вие получавате огромна поддръжка и родители. Защото без помощта от у дома, без знанието на родителите, никой преподавател не може да реализира кой знае какви огромни резултати, добави тя. 

Вицепрезидентът означи, че без значение от това къде живеят българските жители, те би трябвало да приказват родния си език. Българският народ е народ, основан от просвета, книжовност и книжнина. Няма различен подобен народ, нито в Европа, нито в целия свят, посочи Йотова. 

Свързва ни най-важното - любовта към България и любовта към всичко българско, добави тя. 

Йотова означи, че има доста огромни империи и велики нации, славни сами по себе си, само че в множеството случаи страните и народите са се образували от териториални завоевания и войни. А българският народ, българската нация, се ражда на основата на словесност и на букви, на литература, на просвета, която разпръскват из целия свят, уточни тя. 

Извънредният и пълномощен дипломат на България в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия Марин Райков също приветства участниците в състезанието. Трябва да даваме на децата еднаквост, освен знания и умения. Децата би трябвало да получават еднаквост, изключително тези, които заради разнообразни условия са се озовали зад граница, сподели той. 

Посланик Райков уточни още, че българската книжовност, станала общославянска, е първата християнска книжовност. Тя е основана, с цел да се обезпечи на славяните достъп до светите трудове, напомни той. 

Звънливият, благозвучен и хубав български език, по този начин заветен и идеален, е онази мощ, с която се съхраняваме като народ и пазим родолюбието в сърцата си. Нека посредством красивата, вълшебна мощ на писменото слово децата на България да порастват въодушевени и изпълнени с любов в сърцата си към целия свят, се споделя в словото на Райна Манджукова, изпълнителен шеф на организацията за Българите в чужбина (ИАБЧ), което бе прочетено от Лили Спасова от ИАБЧ. 

Седмото издание на Междуучилищния конкурс по български език за четене за възпитаници в чужбина се провежда присъствено от Асоциация " Българска просвета и обучение " и Първо българско учебно заведение " Иван Вазов " в Арма, Обединено кралство Англия и Северна Ирландия, със съдействието на основателите от Българското неделно учебно заведение " Аз Буки Веди " в Кьолн, Германия, под патронажа на Марин Райков, дипломат на България в Обединеното Кралство Англия и Северна Ирландия. В състезанието вземат участие възпитаници от първи и втори клас от 24 български неделни учебни заведения от 9 страни.

Той ще се организира в три кръга. Първият кръг включва четене на прочут текст от читанката за I-ви или надлежно II-ри клас. 

Във втория кръг, който съставлява четене на чужд текст в мерена тирада, минават всички участници. Децата изтеглят пликове, съдържащи непознати текстове в мерена тирада, които се прочитат на глас пред присъстващите.

Третият кръг е четене на чужд текст – прозаичност. До него журито позволява единствено най-добре представилите се участници, които получават спомагателни текстове в прозаичност.

След този кръг журито дефинира спечелилия – Цар или Царица на буквите в I-ви и II-ри клас, както и по един покровител във всеки клас - " Властелин на буквите ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР