През есента на 2022 г. предстои стартирането на нова операция

...
През есента на 2022 г. предстои стартирането на нова операция
Коментари Харесай

Нова мярка по ПРЧР ще насърчи социалната икономика на местно и регионално ниво

През есента на 2022 година следва стартирането на нова интервенция за поощряване на обществената стопанска система на локално и районно равнище, която ще бъде с бюджет от 22 млн. лева

Това заяви ръководителят на Управляващия орган на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ Цветан Спасов по време на спорен конгрес на тематика „ Дигитална промяна и обществени нововъведения. Национални и европейски измерения и вероятности в обществената и солидарна стопанска система и приноса на гражданското общество “. Дискусията бе част от програмата на Десетия юбилеен конгрес на субектите на обществената и солидарна стопанска система, който се организира в Международен панаир-Пловдив от 20 до 23 юни.

Очаква се критериите на интервенцията да бъдат утвърдени от Комитета за наблюдаване на 22 юни. Мярката ще бъде измежду първите отворени за кандидатстване интервенции по Програма „ Развитие на човешките запаси “ за програмен интервал 2021-2027 година Подкрепа по интервенцията ще получат действия, свързани със субсидирана претовареност, образования и подготовка на чиновниците в обществените предприятия.

„ Хората с увреждания и уязвимите жители са капацитет, който би трябвало да развиваме и да се опитаме да ангажираме в дълготрайни работни места. Трябва да насочим старания към адаптиране на работните места към потребностите на хората с увреждания “, разяснява Цветан Спасов. Той посочи, че в новия програмен интервал 2021-2027 година Програма „ Развитие на човешките запаси “ ще има специфичен приоритет с бюджет от 20 млн. лева, с който ще бъде подкрепено развиването на обществените нововъведения. По целта ще бъдат финансирани действия, свързани с създаването на модели, които да бъдат апробирани в областта на обществената стопанска система или обществените взаимоотношения на пазара на труда.

Ръководителят на Управляващия орган на ОПРЧР напомни, че МТСП е създало план по Националния проект за възобновяване и резистентност на стойност 26 млн. лева, който е обвързван със обществената и солидарна стопанска система. По него ще бъдат основани фокус точки в 6-те района на обмисляне. Фокус точките ще разполагат с изложбени площи с непрекъснати експозиции, в които локалните обществени предприятия ще имат опция да излагат продукцията си. Този план е ориентиран към дигитализацията на обществените предприятия и има за цел да усъвършенства видимостта им. Със средства от плана ще бъде основана и онлайн платформа, с която ще бъде усъвършенствана конкурентоспособността на обществените предприятия и ще бъдат увеличени продажбите на продуктите им.

Друга опция за развиването на обществената и солидарна стопанска система в България е програмата ALMA, която планува хора с увреждания от България да стажуват в непознати предприятия, по-късно да се върнат и да работят в предприятия в страната, трансферирайки познания.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР