През есента на 1989 г. хората излязоха по улиците под

...
През есента на 1989 г. хората излязоха по улиците под
Коментари Харесай

Юнкер: Вместо да страдат от историята, европейците създадоха история

През есента на 1989 година хората излязоха по улиците под опасност да изгубят свободата си, с цел да реализиран независимост за всички. Това се показва в изказване на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във връзка 30-годишнината от събитията на 9 ноември 1989 година, предава Българска телеграфна агенция.

Смелостта на европейците срути стени, единството им въодушеви света, а мирната гражданска война промени вечно посоката на историята, прибавя Юнкер. Хората излекуваха европейския континент, разграничен от война, и сдобриха историята и географията на Европа. Вместо да страдат от историята, хората сътвориха история. Благодарение на тях младите европейци от този момент живеят в мир и независимост, пътуват и обичат без граници, добавя той.

За мен 9 ноември носи паметен спомен. След тежка злополука на пътя и три седмици в кома, се разсъниха на този ден през 1989 година с поразителната картина по малкия екран от рухването на Берлинската стена. Чувството бе неописуемо - това беше преломен миг в международната политика и началото на нов живот за нашия континент, и персонално за мен, написа Юнкер.

Падането на Берлинската стена постави основите на модерна Европа, направи ни по-добри и по-силни, се споделя в изказване на ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли във връзка 30-годишнината.

Преди 30 години Европа беше обединена и помирена към концепциите за народна власт и независимост. Това събитие оказа помощ да се надигнем дружно пред общите провокации, водени от споделени полезности и религия в човешкото достолепие, добавя той.

Падането на стената постави завършек на ужаса за милиони европейци, пропъждани, наказвани и даже убивани, до момента в който търсят правдивост и независимост. Трябва да помним урока на младежите от Берлин и със същата храброст да разрушавам стени и предубеждения, да побеждаваме национализма и да работим за съпричастна Европа, прибавя Сасоли.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР