През есенно-зимния сезон много от нас се сблъскват с досадната

...
През есенно-зимния сезон много от нас се сблъскват с досадната
Коментари Харесай

Яжте люто и избягвайте млечните храни, когато сте с хрема

През есенно-зимния сезон доста от нас се сблъскват с досадната хрема в резултат на простуда или грип. Да подсмърчаш не е нито привлекателно, нито удобно, само че все пак би трябвало да сме признателни на течащия нос. Чрез нарасналото произвеждане на секрет в носа организмът се стреми да изхвърли някакъв „ извършител ” – вирус, бацил, алергичен дразнител, замърсяване.

Лекарите постоянно изписват антихистамини, отпушващи капки и спрейове за нос, а от време на време даже и антибиотици за лекуване на хремата. Но доста от тях вървят ръка за ръка с неприятни странични резултати, измежду които унесеност, кихане, пресъхване на устата или гърлото, също така крият не малко здравословни опасности. Вижте няколко хрумвания за безвредни и в същото време ефикасни средства и правила, които ще ви оказват помощ да се справите с течащия нос и да не позволите на хремата да докара до други проблеми като кашлица, болки в ушите, главоболие, бронхит и други

Хидратирайте добре тялото. Това е значимо за втечняването на секретите и по-лесното им изчистване. Когато слузта стане по-гъста, отделянето й се затруднява, а това може да докара до главоболие, стечение на секрет по задната част на гърлото, кашлица, които да продължат даже седмици. Консумирайте повече вода (поне 2,5-3 литра дневно), билкови чайове, супи, пресни плодове, изключително цитрусови. Избягвайте алкохола и кофеиновите питиета, те могат в допълнение да дехидратират синусите.

„ Не! ” на сухия въздух в помещението! Той подсушава носната лигавица, което пречи на оздравяването. Ако се наложи, използвайте овлажнител или поставете съд, цялостен с вода. Внимавайте и с отпушващите капки и спрейове за нос, множеството от тях могат да влошат сухотата на носната лигавица. Този резултат може да бъде избегнат, в случай че решите да се лекувате с хомеопатични средства. да вземем за пример освен отпушва носа, само че и повлиява възпалението и отока на носната лигавица, овлажнява я, понижава изобилната водниста секреция при алергични хреми, улеснява отделянето на формираните в носа корички. Съставен е въз основата на Луфа. Напълно безвреден е и може да се употребява и от бебета под 1 година, бременни и кърмещи дами, хора със съпътстващи болести. Дозировката при възрастни и деца над 12 година е по 2 впръсквания във всяка ноздра 3 пъти дневно, при деца от 1 до 11 година – 3х1 впръскване на ден, а при бебета под 1 година – 2х1 впръскване дневно.

Спреят е подобаващ за дълга приложимост и няма риск от приучване. За още по-добри и бързи резултати можете да комбинирате Инфлуназал с. То способства за естественото изцеление на хремата, като стопира възпалителния развой, понижава отока на носната лигавица, облекчава носовото дишане, отстранява присъщото при хрема и синузит главоболие. Освен това укрепва имунната система. Таблетките Цинабсин са приятни на усет, могат да се одобряват непосредствено в устата или разтворени в малко вода. При остро положение възрастни одобряват по 1 табл. на всеки час, а деца под 12 година – по 1 табл. на всеки 2 часа. След усъвършенстване на признаците – 3х1 табл. на ден в продължение на още 1 седмица, което е значимо, с цел да се избегне повторна поява на инфекцията.

Използвайте етерични масла като мента и евкалипт. Те оказват помощ на носния секрет да се втечни. Капнете няколко капки (но не повече от 4-5) в съд с вряща вода, наведете се над него, покрийте главата си с забрадка и вдишвайте изпаренията.

Топъл компрес или гореща вана. Поставянето на топъл компрес или забрадка с топла вода върху носа или челото ще облекчи запушването на синусите и напрежението. Повтаряйте процедурата няколко пъти на ден. А в случай че имате вана, в този момент е моментът да я употребявате с лечебна цел. Добавете 1-2 чаши британска сол във водата. Абсорбирането на солта през кожата оказва помощ за възобновяване на магнезиевия недостиг. Тази процедура ще ви подейства релаксиращо и ще помогне на тялото да се отърве от непотребната слуз. След като ваната се изпълни, прибавете и общо 40 капки от етеричните масла, разбъркайте с ръка или крайник и се потопете във водата.

Хранителен режим. Яжте повече пикантни храни като пикантен червен пипер, джинджифил, люти чушки. Те оказват помощ за изхвърлянето на непотребната слуз и отрови от тялото, усъвършенстват кръвообращението. Този способ обаче не е целесъобразен, в случай че имате проблеми със стомаха като язва, гастрит. Избягвайте и храни, които могат да усилят производството на секрет и да задълбочат възпалението, като захар, пшеница, ориз, картофи, артикули от скотски генезис (прясно мляко, сирене, кашкавал, кисело мляко, извара, колбаси, месо).

Избягвайте да духате носа си, когато сте заболели. На пръв взор звучи нелогично. Но запушването на носа не се дължи толкоз на съществуването на секрет, колкото на набъбването на носната лигавица, което се получава в резултат на възпалението. Според специалистите насилственото издухване на носа може даже да утежни положението, като провокира зараза на синусите да вземем за пример. В случай, че желаете да издухате носа си, въпреки всичко го направете напълно леко и нежно. А до момента в който спите, сложете си и спомагателна възглавница. По-високата позиция на главата ще помогне на носния секрет да изтече от тялото.

Ако признаците продължат повече от 10 дни, имате висока температура, носният секрет е със зелен цвят и всичко това е съпроводено с болежка в синусите или главоболие, наложително посетете доктор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР