През двата мандата на Иван Тотев пловдивчани чуха безброй елегантни

...
През двата мандата на Иван Тотев пловдивчани чуха безброй елегантни
Коментари Харесай

Проектите на Тотев за Пловдив - истински лъжи

През двата мандата на Иван Тотев пловдивчани чуха безчет елегантни строителни проекти, които трябваше да преобразят града. С изключение на бавните и много скъпи поправки в центъра обаче множеството планове на Тотев се оказаха цялостен неуспех, написа „ Марица “.

Най-големият несъмнено е Водният цикъл, утвърден още по времето на Славчо Атанасов в първия програмен интервал на европейските фондове.

За разлика от десетки огромни и дребни общини в България, които сполучливо усвоиха милиони левове по европейски стратегии, Община Пловдив не съумя да се възползва от безвъзмездната финансова помощ, която в тези години трябваше да бъде 124 милиона лв..

Сега в риск е и новият Воден план

Показателно е, че по този план през предходната година в Община Пловдив беше определен реализатор за една от трите зони в “Северен”, където би трябвало да се подменя тръбопровод и канализация. Парите, планувани в публичната поръчка, са към 9 млн. лв..

Но осъществяването на тази поръчка по този начин и не беше стартирано от някогашния кмет. Отговорът е явен като бял ден - в бюджета нямаше пари за съфинансиране. Затова не бързаха.

Предишната градска администрация не бързаше с осъществяването и на останалите съставни елементи от плана за воден цикъл - замяна на ВиК мрежа на бул. “Дунав” и в прилежащите квартали в “Северен”, а също по този начин за реконструкцията на Пречиствателна станция.

Всички разноски по съфинансирането са отсрочени за мандата на новата локална власт.

Голямоконарско шосе не мръдна нито с един квадратен метър, макар гръмките обещания на Тотев съвсем от първия ден на неговото ръководство, че “скоро стартира разширението на пътя от бул. “Дунав” до разклона за Царацово”.

Проектът е на стойност най-малко 50 млн. лв.. Толкова са действителните лични доходи на общината за вложения. Общината би трябвало да извади 5 млн. лв. отново от локалния бюджет за Кукленско шосе. Ремонтът на пътя трябваше да бъде приключен при започване на тази година. По контракт, подписан от Иван Тотев, на компанията е даден период от три месеца.

Той изтече от дълго време, само че някогашният градоначалник не направи нищо, с цел да накара строителите да си изпълнят уговорките. Причината е, че трябваше да брои от бюджета парите, каквито явно няма. На Кукленско шосе е положен асфалт единствено в един сектор до ул. “Даме Груев”.

Повече от година отлежава и извършената поръчка за реконструкцията на северното платно на бул. “Христо Ботев” от автогара “Юг” до бул. “Копривщица” и Пещерско шосе с пробутване на нов магистрален тръбопровод по цялото трасе и в противоположната посока по “Копривщица” и Коматевско шосе до бул. “Никола Вапцаров”.

Договорът е подписан с пловдивска компания за 7 млн. лв., само че от Община Пловдив не се даде картбланш на изпълнителя да работи с мотив, че се чака финансиране от държавния бюджет. В локалния бюджет ги няма.

Със същия, само че непокътнат в гробно безмълвие претекст, бяха отнети плануваните в бюджета 300 000 лв. за планиране на реконструкцията на стадион “Пловдив”.

Три години поред някогашната градска администрация отлагаше ремонта на продънения паваж на ул. “Даме Груев” и строителството на детска градина в “Кючук Париж”.

За двата обекта са нужни минимум 8 млн. лв.. Провали се и концепцията за градеж на втория мост сред бул. “Копривщица” и “България”, както и разширението на бул. “Васил Априлов”.

Не е изпълнено и повтаряното безчет пъти заричане в двата минали мандата за реконструкцията на Дондуковата градина, която коства 3,5 млн. лв.. В небитието отиде построяването на втория гребен канал, чийто план беше направен още преди пет години. Мега обектът е с планирана стойност над 11 млн. лв..

За срам, повече от три години стои под ключ зоологическата градина, в която са заровени 4 млн. лв. от държавната дотация. След три първи копки и водосвети, станали исторически, зоопаркът продължава да бъде строителен обект. В общината бяха вдигнали ръце от скандалния план, който самите те сътвориха, оставяйки “бижуто” в завещание на новия кмет.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР