През днешния ден продължава поклонението пред мощите на светите братя

...
През днешния ден продължава поклонението пред мощите на светите братя
Коментари Харесай

Продължава поклонението пред мощите на светите братя Кирил и Методий

През днешния ден продължава поклонението пред мощите на светите братя Кирил и Методий в митрополитската катедрала " Св. Неделя ". До късно в понеделник хиляди вярващи чакаха пред храма, с цел да се поклонят пред мощите на светците, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Мощите на Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий дойдоха от Света гора - Атон, от представителството на манастира Есфигмен в Карея през вчерашния ден и ще останат в София до 25 май на обяд.

През вчерашния ден бе отслужена и празнична архиерейска вечерня.

По време на вечернята бе отслужен чинът на петохлебието, частици от което свещеник Поликарп раздаде на вярващите в края на вечернята.

В края на службата свещеник Поликарп благослови духовенството, артистите и храмовото осъществяване от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. В своето въодушевено слово владиката означи, че претърпяваме историческо събитие – да посрещнем в България мощите на светите братя Кирил и Методий. Той напомни изключителните заслуги на равноапостолните солунски братя за духовността на българския жанр и на славянските нации.

" Нашата писменост е дело на светци, по тази причина се помни и се знае от всички. Нека този заветен дух да бъде и пребъде в живота ни! Бог по молитвите на светите братя Кирил и Методий да ни благославя, да ни укрепява и ни направи същински признателни за даровете, които ни е дал... Нека Господ да въздаде на всички за положените писания и старания, а ние се обръщаме към църковното осъществяване със светогорския привет: Братя (и сестри), простете нашите неточности с вашата обич! ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР