През деня времето в страната ще остане без съществена промяна.

...
През деня времето в страната ще остане без съществена промяна.
Коментари Харесай

Днес леко се затопля, но остава хладно за сезона

През деня времето в страната ще остане без основна смяна. До обяд облачността ще бъде най-вече междинна и висока и на обособени места е допустимо да превали.



След обяд над западните региони облачността ще се раздра, само че по здрач и през нощта против събота още веднъж ще се усили и е допустимо над крайните западни и северозападни региони да превали и прегърми. Причината за утежняването на времето са предстоящи гръмотевични стихии над Сърбия.

Вятърът от юг-югоизток ще се усили, в западните региони на Дунавската низина ще е от изток.Дневните стойности ще се покачват и на повече места ще са сред 21-23°С, като най-високи ще са над Югозападна и Дунавската низина – до 24°С.

В планините облачността ще е забележителна. Валежи от дъжд чакаме в късния следобяд и вечерта. Слаб сняг ще превали по високите върхове с надморска височина от над 2500метра. Вятърът от югозапад ще се усили и след обяд ще бъде мощен, по най-високите елементи на планините - плевел. Температурите още ще се покачат и оптималната на 1200 метра ще е към 13°, на 2000 метра - към 5°.

Предстоящото стопляне ще сътвори причина за доста висока лавинна заплаха заради по-нестабилната снежна завивка. Бъдете деликатни и не правете рискови преходи!

По Черноморието ще доминира забележителна облачност. В следобедните часове на обособени места, най-вече в южната му част, ще превали слаб дъжд. Ще духа сдържан юг-югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 14°-18° С. Температурата на морската вода към момента е под 10 °С.

Времето в София - През нощта против петък облачността над столицата ще продължа да се вплътнява. Слаби превалявания чакаме през нощта против петък и в утринните часове.

През деня ще доминира забележителна облачност,която в следобедните часове ще се раздра. Влошаване на времето чакаме през нощта против събота, като на обособени места в Западна България е допустимо да превали и прегърми. Температурите последователно ще се покачват - минималните ще са към 5°С, а оптималните - до 21°С.

Времето в Балканите - През идващите 48 часа Западните Балкани ще попадат под въздействието на идващ средиземноморски циклон. След обяд над страните от Западните Балкани, Сърбия и Унгария ще стартира нарастване на облачността, ще се образуват и гръмотевични стихии. Температурите ще се покачат и на доста места ще се към нормата за април.

Предупреждение за рисково време –MeteoBalkans



Жълт код: Издаваме код за гръмотевични стихии и проливни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-25л/кв.м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на изолирани места.

Оранжев код: Валежите на доста места ще са обилни. Дъждовете над тези региони ще са най-вече в следобедните часове. Те ще са съпроводени от мощни пориви напразно и мощна гръмотевична активност. Бурите могат да носят и дребна градушка. Очакваните превалявания за целия интервал ще доближат до 25-60 л./кв.м.

Източник: MeteoBalkans

Снимка: Pixabay
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР