През деня главно в планините, планинските райони и високите места

...
През деня главно в планините, планинските райони и високите места
Коментари Харесай

Жълт код за студ и вятър в страната, очакват ни ледени дни

През деня основно в планините, планинските региони и високите места ще продължи да превалява слаб сняг, който последователно след обяд ще стопира, а над западните региони на страната ще има и по-съществени разкъсвания на облачността. Ще е студено с преобладаващи минимални температури сред минус 9° и минус 4°, в обособени котловини до към минус 11°, в София - към минус 9°. Максималните температури ще са едвам сред минус 5° и 0°, в София - към минус 5°. Това сочи прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология.

Жълт за рисково студено време с негативни температури е разгласен за съвсем цялата страна. А в Източна България се чака и доста мощен вятър. В зелената и безвредна зона са единнствено Видин, Русе, Стара Загора, Пловдив, Пазапджик и Благоевград.

Над Черноморието облачността ще е забележителна, само че единствено на обособени места, основно по Южното Черноморие ще превали сняг. Ще духа сдържан до мощен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 0°-2°. Температурата на морската вода е от 6° на север до 8° на юг. Вълнението на морето ще се усили и ще е 3-4 бала.

Над планините облачността ще е забележителна и на доста места, основно в масивите в западната половина на страната ще има превалявания от сняг, които след обяд ще отслабват и стопират. Ще духа мощен вятър от североизток. По планинските проходи остават изискванията за виелици и навявания. Ще е доста студено, с оптималната температура на височина 1200 метра към минус 11°, на 2000 метра - към минус 14°.

През нощта против вторник облачността в западната половина на страната ще се почисти, което е рецепта за ледено време във вторник сутринта, когато се чакат най-ниските температури за месеца - до минус 15 - минус 16 градуса в обособени региони на Западна България, сочи NOVA.

Във вторник, в хода на деня, ще остане студено със слаби превалявания от сняг в източните региони.

От сряда нататък дневните температури ще се покачат леко до по-поносими стойности. Вятърът краткотрайно ще отслабне, само че в петък и през почивните дни още веднъж ще се усилва с прекосяването на леден атмосферен фронт. През почивните дни температурите още веднъж ще се намалят с предпоставки за валежи от сняг в събота в западните и централните региони на страната.

Източник: НИМХ
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР