През деня атмосферата отново ще е нестабилна. Приближаващ студен атмосферен

...
През деня атмосферата отново ще е нестабилна. Приближаващ студен атмосферен
Коментари Харесай

Времето днес: Порои и дъждове с гръмотевици

През деня атмосферата още веднъж ще е нестабилна. Приближаващ леден атмосферен фронт ще дефинира облачното и дъждовно времето над Балканския полуостров и България. Очакваните феномени могат да причинят местни наводнения в планинските региони. Валежите към края на деня ще обзет и по-голямата част от Дунавската низина и Източна България.

Около обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места, най-вече в планинските региони от Западна и Южна България, a по-късно денем и над Северозападния и Централния Предбалкан ще паднат обилни превалявания, съпроводени от гръмотевична активност. Ще има условия и за междинна по мярка градушка, а бурите ще имат капацитет да провокират и местни наводнения. Очакваното сумарните количества на преваляванията ще доближат до 20-40 л/кв.м., а тук-там в региона на Драгоман, Родопската област, Средногорието, Северозападния и Централния Предбалкан – до 30-80л/кв.м. В останалата част от страната сумарните количества ще бъдат сред 15-25 л/кв.м., а най-слаби ще са преваляванията тук-там в североизточните региони и по Черноморието до 5-10 л/кв.м.

До обяд в Дунавската низина вятърът ще се ориентира от северозапад, само че след обяд бързо ще се смени със североизточен - до сдържан.

Очакваните оптимални температури ще бъдат сред 22° и 26°С.

Поради предстоящите мощни гръмотевични стихии този следобяд. Екипът на Meteo Balkans издава карта с предизвестия за неприятен време, които са годни за събота - 03 юни.

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични стихии и проливни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20л/кв.м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код: Издаваме този код за проливни превалявания или " обложени ” превалявания. Валежите на изолирани места над посочените региони ще са обилни по количества.

Очакваните превалявания могат да доближат до 25-40 л/кв.м.

Над тези региони те ще са съпроводени от засилена гръмотевична активност, мощен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления)

Червен код: преваляванията на доста места в Източна Сърбия, Югозападна Румъния и Северозападна България ще са обилни по количества. Ще има условия за неочаквани наводнения и мощни пориви напразно. Висок риск и от материални вреди. Очакваме междинна и едра по мярка градушка. Бурите към края на деня ще образуват мезо-конвективни системи. Очакваните превалявания ще са сред 30-80л/кв.м.

Времето по Черноморието

През нощта ще доминира раздрана облачност, която до сутринта ще се раздра. Денят ще стартира със слънце, а следобяд с развиване на купеста облачност и тук-там по Южното Черноморие ще превали и прегърми. Ще духа до сдържан вятър от изток. Максимални температури на въздуха: 20°-23°. Температурата на морската вода е 21°-23°.

Времето в планините

Няма да е уместно за туризъм! Около обяд в масивите от Западна и Централна България ще се развива мощна купеста облачност и на доста места ще превали и прегърми.. Ще духа сдържан до мощен вятър, като в ниските елементи ще бъде от североизток, а по билата от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 14°, на 2000 метра - към 10°.

Времето в София

През нощта против събота облачността от запад ще се усили и тук-там ще превали и прегърми. През деня ще доминира забележителна облачност. Очакваме да паднат и обилни превалявания, съпроводени от гръмотевици. Очакваните минимални температури ще са към 12°С, а оптималните - до 23°С.

Времето в Балканите

Под въздействието на преминаващ леден атмосферен фронт времето на полуострова ще се задържи дъждовно. В централните региони на Балканите ще паднат обилни по количество превалявания. Значителни превалявания чакаме над Гърция, Егейско море, България и Северозападна Турция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР