През ден са били спасителните акции в планините през януари.

...
През ден са били спасителните акции в планините през януари.
Коментари Харесай

През ден спасителни акции в планината през януари

През ден са били избавителните акции в планините през януари. Според Емил Нешев, шеф на Планинската избавителна работа към БЧК, е имало 16 акции от началото на 2023 година, като множеството от тях са били тежки.
" Сериозни снеговалежи паднаха върху заледената снежна завивка от началото на януари. Температурите във високите елементи на планините са ниски - към минус 15 градуса. Ветровете са мощни и основават условия, криещи големи рискове. Не се подвеждайте от това, че снегът не е доста огромен. Това не значи сигурност. Високо в планините съществува лавинна заплаха ", предизвести той.
В ПСС работят с ниски заплати, а през предходната година дотацията е била понижена. Затова има риск да се изгубят част от щатните планински спасители, които са строго профилирани, високо квалифицирани и мъчно ще се намерят техни заместници. " За да се построи един планински избавител се изисква доста образование и доста работа на терен. Много е комплицирана обстановката ", разяснява Нешев.  
Директорът на Планинската избавителна работа към БЧК уточни, че в системата за въздушно избавяне, с изключение на така наречен въздушни коли за спешна помощ - HEMS, би трябвало да се включи и още една характерна активност от въздуха - търсене и избавяне. " Тя е друга от HEMS, изисква разнообразни машини, метод, разнообразни качества на водачите и на техниката. България е единствената страна в Европейски Съюз, която няма система за въздушно избавяне ", съобщи шефът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР