През декември вносът на руски петрол в ЕС е спаднал

...
През декември вносът на руски петрол в ЕС е спаднал
Коментари Харесай

Ето къде отива руският петрол след европейското ембарго

През декември вносът на съветски нефт в Европейски Съюз е понижен по отношение на ноември с 270 000 барела на ден до 900 000 барела на ден, съгласно данни на Международната организация по силата (МАЕ), представени от Ройтерс.

Спадът е в резултат на влязлото в действие от 5 декември ембарго върху съветския нефт, внасян в Европейски Съюз по море, както и на наложения от страните от Г-7 таван на цената на съветския нефт от 60 $ за барел. Мерките са директно разследване на съветската инвазия в Украйна, почнала преди близо 11 месеца.

Къде дойдоха съветските барели пред декември?

Повечето от ориентирания по море към страните членки на Европейски Съюз съветски нефт, или 160 000 барела от общо 230 000 барела, е импортиран в България, която се употребява от изключение в ембаргото, показва Българска телеграфна агенция. Един танкер е дошъл в Италия, а други два - в Нидерландия, съгласно месечния отчет на МАЕ, публикуван в сряда. От януари съветски нефт по море в Европейски Съюз има право да внася само България, добавя МАЕ.

Как работи тръбопроводът " Дружба "?

Износът на съветски нефт по тръбопровода " Дружба ", който потегля от Русия и се разклонява в две посоки, не попада под ембарго. Северното направление минава през Беларус и Полша и стига до Германия, а южното прекосява Украйна и Словакия и стига до Унгария и Чехия.

Германските рафинерии в Лойна и Швед, които са свързани с тръбата, стопираха да купуват съветски нефт в края на 2022 година Германия обаче възнамерява за внася по тръбопровода по 30 000 барела на ден от Казахстан.

Това значи, че размерите по " Дружба " ще паднат с към 330 000 барела до 360 000 барела на ден, а делът на съветския нефт в европейския импорт ще се срине до едвам 5% по отношение на 27-30 на 100 преди началото на войната.

Къде Русия продава петрола си?

През декември износът на съветски нефт в Индия достигна нови върхове от 1,4 милиона барела на ден, до момента в който размерите за Китай - по море и по тръба, остават съвсем без смяна от 1,9 милиона барела на ден, сочат данните на МАЕ.

Износът за Турция падна с 200 000 барела до многомесечно дъно от едно 45 000 барела. Държавната азербайджанска компания СОКАР (SOCAR) заяви предишния месец, че е спряла да купува съветски нефт за турската си рафинерия.

През декември първият товар нефт от седем месеца насам пое към Япония от комплекса " Сахалин-2 ", който е отчасти притежаван от японски компании и не попада под ударите на тавана на цената, избран от Г-7.

Какви други възможности на съветския нефт е намерил Европейски Съюз?

Общият импорт на съветския нефт в Европейски Съюз - по море и по тръби, е понижен през декември с 1,6 милиона барела по отношение на февруари.

Вместо него Европейски Съюз залага на повишен импорт от Близкия изток, Западна Африка, Норвегия, Бразилия и Гвиана, съгласно отчета на МАЕ.

Съединени американски щати и Казахстан също са евентуални други възможности, показва МАЕ. Казахстан реализира предварителна договорка с Москва да изнася нефт за Германия през съветските петролопроводи.

През декември Норвегия увеличи индустриалния потенциал на най-голямото находище в Западна Европа - " Йохан Свердруп ", до 720 000 барела на ден от предходните 535 000 барела. " Това е добра вест за европейските рафинерии, защото петролът от " Йохан Свердруп " е най-хубавата опция на съветския вид Уралс ", показва МАЕ.

Въздействие върху рафинериите

Европейската взаимозависимост от съветския нефт се демонстрираше главно посредством контрола върху някои от най-големите рафинерии в Европейски Съюз, упражняван от страна на съветски компании, най-много " Роснефт " и " Лукойл ".

Германия към този момент взе ограничения по въпроса и пое контрола върху притежаваната от " Роснефт "  рафинерия " Швед ", която обезпечава към 90 на 100 от горивата за Берлин, както и върху миноритарните дялове на " Роснефт " в две други рафинерии –  " МиРо "  (MiRo) и  " Байернойл "  (Bayernoil).

" Лукойл " одобри да продаде италианската си рафинерия ИСАБ (ISAB) на частната кипърска капиталова компания " Джи Оу Ай енерджи " (G.O.I. Energy), подкрепена от основаната в Женева комерсиална компания " Трафигура " (Trafigura), само че към момента има рафинерии в България и Румъния.

Българският парламент разчисти пътя на държавното управление да поеме контрола върху  " Лукойл Нефтохим Бургас ", с цел да подсигурява сигурността на доставките, в случай че това се наложи. Рафинерията е изключена от петролното ембарго на Европейски Съюз, само че има ограничавания върху износа на преработваните от нея петролни артикули.

В прилежаща Румъния " Лукойл " заяви на управляващите, че е намерила други възможности на съветския нефт и бензиностанциите й не са подвластни от възбраната за импорт на съветски нефт.

Като поредна мярка против съветската инвазия в Украйна от 5 февруари в Европейски Съюз влиза в действие и възбрана за вноса на съветски петролни артикули, в това число дизел.

(от )
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР