През декември уговаряме среща със Световната банка за изграждането на

...
През декември уговаряме среща със Световната банка за изграждането на
Коментари Харесай

София, Скопие и Тирана заедно търсят финансиране на Коридор №8

През декември уговаряме среща със Световната банка за построяването на Коридор №8. На нея ще участват министър председателите на Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, съобщи БГНЕС. Той посочи, че на срещата ще се търси скица за финансирането на шосейната и железопътна връзка, която би трябвало да съедини трите страни. Премиерът акцентира, че балканските страни са изгубили прекалено много време, с цел да се вършат на велики, само че това е направило района най-бедният в Европа. " За това не ни е отговорен Брюксел ", безапелационен е Борисов.

Той уточни, че сега към момента се разисква съответна дата за провеждането на Европейски съвет в София, на който основна тематика ще бъдат Западните Балкани. Говори се за датата 5 и 6 май, само че по молба на холандския министър председател Рюте тя може да се отсрочи.

Борисов разяснява и гръцко-македонските връзки. " Трябва да има решение сред Гърция и Република Македония. Това би трябвало да го създадат министър председателите на тези две страни. Да кажат и да го намерят, както го направихме ние. Иначе Гърция ще ги стопира и за НАТО и Европейски Съюз ", сподели министър председателят.

Борисов счита, че раната Косово не би трябвало да се бърка, не би трябвало да се изважда още веднъж. Връщайки се към казуса, Сърбия ще се отдалечи европейската вероятност. " Казах на президента Александър Вучич, че завръщането към тематиката Косово няма да им донесе триумф. Бъркате в раната. Единственият късмет е Косово и Сърбия да не помнят това, което се е случило, макар че е напоено с кръв. Няма по-добро от европейската вероятност за тези две страни ", безапелационен е Борисов, разяснявайки огорчението на Белград от решението на Европейската комисия да не признае референдума за самостоятелност в Каталуния, до момента в който преди 10 години независимостта на Косово бе приета. Сърбия и Косово би трябвало да подпишат Договор за добросъседство, както го направиха България и Република Македония, посъветва Борисов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР