През декември ще влезе в сила едновременно таван на цените

...
През декември ще влезе в сила едновременно таван на цените
Коментари Харесай

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

През декември ще влезе в действие по едно и също време " таван " на цените на съветския нефт и ембарго на вноса му от Европейски Съюз (за България има отсрочване с 2 години). Това значи, че вносителите на съветски нефт ще би трябвало да се съобразят с новите условия, в случай че желаят да употребяват петролни танкери от страни от Г-7 и Европейски Съюз, защото в този момент огромна част от танкерите, които транспортират съветски нефт, са свързани с Европейски Съюз (около 50%).

Поради това, Русия може да се сблъска с дефицит на петролни танкери . В тази връзка, на дневен ред стои много значимият въпрос, за какви размери петролни доставки може да подсигури превоз съветският флот, а също и така наречен " горист флот " (танкери, които транспортират нефт от страни под наказания, като Иран и Венецуела, и не афишират маршрута си). Това се споделя в разбор на финансовия портал Investing.com, на основата на отзиви на вложители от огромни компании.

Понастоящем Русия разполага с значителен флот и може да употребява и танкери на " сенчестия флот ", който също има забележителна товароносимост.
 Какви са главните аргументи за мощните съмнения при цените на петрола
Какви са главните аргументи за мощните съмнения при цените на петрола

Анализатори от Bank of America назоваха 8 съществени рискови фактори

Руската държавна компания " Совкомфлот " има петролни танкери с обща товароносимост от 7 милиона тона. Компанията е една от най-големите в света за транспорт по море на енергоносители, като транспортира с изключение на петрол, петролни артикули и полутечен газ. Оценките за опциите на " сенчестия флот " варират. По данни на Braemar, неговата обща товароносимост е към 30 милиона тона.

Освен това, Русия (и вносителите на съветски петрол) евентуално са закупили през тази година нови танкери за " сенчестия флот " . По данни на S&P Global, техният брой може би доближава 70 кораба.

По оценки на специалисти от сектора, ще е допустимо да се запазят сегашните размери на износа на съветски нефт за Азия след 5 декември (когато влиза в действие ембаргото), само че дали могат да се усилят, не е ясно.

По данни към края на октомври, Русия по море е изнасяла към 2 милиона барела нефт на денонощие за Азия и към 1 млн. барела на денонощие - за Европа. Около половината от износа за Азия се прави от далекоизточни съветски пристанища за Китай, като транспорта трае 5 дни в едната посока. Другата половина от износа за Азия се прави през западни съветски пристанища по по-дълъг маршрут - към 30 дни до Индия и 40 дни до Китай.
 Превозът на съветски петрол с танкери стана доста доходно занятие, кой го прави
Превозът на съветски петрол с танкери стана доста доходно занятие, кой го прави

Тарифата за транспорт се е утроила

По експертни оценки, като се има поради и дължината на маршрутите, съветските петролни танкери и танкерите Aframax и Suexmax от интернационалния " горист флот ", са задоволителни, с цел да продължи транспорта на нефт до Азия при опазване на сегашните размери. Освен това, Русия може в допълнение да употребява танкери от " сенчестия флот ", закупени през тази година (70 танкера, съгласно S&P Global).

В същото време би трябвало да се има поради, че множеството кораби от " сенчестия флот " са остарели и по-малко ефикасни от " постоянните ". Затова времето за превозване с такива кораби може да е по-дълго от нормалното, а автобусите да са по-редки. А " сенчестите " танкери се занимават и с превозването на нефт от Иран и Венецуела.

Само съветският флот, по експертни оценки, ще бъде задоволителен, с цел да обезпечи експорт на нефт за Азия по море на към 80% от сегашните размери (около 1,5 млн. барела на денонощие, от които към 1 млн. барела на денонощие е износът по късия маршрут за Китай).

В същото време, " сенчестият флот " от танкери може да не е задоволителен, с цел да пренасочи в допълнение при нужда обилни размери нефт.

При такава обстановка с превозването, в случай че Русия стартира да доставя нефт по цената на " тавана " , тогава 33% от доставките на нефт по море ще бъдат на цена " до тавана ", а 67% от доставките на съветски нефт ще се продават " без таван ", само че с отстъпка.

Все отново, обобщават специалисти, по-вероятно е Русия да резервира (почти) целия си експорт на нефт за Азия и след влизането в действие на " тавана " на цените и на ембаргото на вноса на петрол от Европейски Съюз. Обаче общият експорт на съветски нефт най-вероятно ще намалее, заради (доста) по-ниските доставки за Европейски Съюз.

Вероятно ще има опция за пренасочване на спомагателни доставки съветски нефт за експорт, само че в какви размери, все още не може да се каже.
 При (евентуален)
При (евентуален) " таван " на цените на съветския нефт - каква ще е реакцията на интернационалните пазари

Последствията от решението на страните от Г-7
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР