През декември природният газ за българските потребители ще е само

...
През декември природният газ за българските потребители ще е само
Коментари Харесай

Газът поевтинява на борсите, у нас цената расте

През декември природният газ за българските консуматори ще е " единствено " с 6,5% по-скъп спрямо предния месец, похвалиха се " Булгаргаз " и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Новината за следващо повишаване звучи необичайно на фона на спадащи котировки на синьото гориво както на международните тържища, по този начин и на нашия пазар.
Енергийният регулатор е одобрил плановете на държавния " публичен снабдител " " Булгаргаз ", съгласно които през последния месец на годината цената ще е 87,50 лева./MWh (82,12 лева./MWh през ноември).
От КЕВР изясняват, че в декемврийския микс е включено цялото контрактувано количество от по-евтиния азерски природен газ, доставян по интерконектора сред България и Гърция (IGB), което покрива съвсем една трета ( 31,76%)  от потреблението за месеца. Това, което качва цената, е вкарването в микса и на газ от резервоара в Чирен, показват от комисията. Освен това са включени и количества по два контракта за доставка на полутечен природен газ с търговци от района.
Според ръководителя на КЕВР Иван Иванов наклонността на усмиряване на котировките на европейската газова борса в Нидерландия ще се отрази удобно на цената на природния газ у нас през идващите месеци. Той напомни, че че газохранилищата в цяла Европа са цялостни. Оптимизмът му се основава също на идното стартиране в употреба на газовата връзка София - Ниш, планувано за 10 декември) и на терминала за регазификация край Александруполис, Гърция - на 1 март следващата година ( " Булгартрансгаз " има присъединяване в терминал и ще може да получава оттова до 1 милиарда куб. метра природен газ годишно.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР