През декември новият вариант на коронавируса - Омикрон - се

...
През декември новият вариант на коронавируса - Омикрон - се
Коментари Харесай

Изследване: Учен от Кеймбридж доказа, че Омикрон убива със закъснение

През декември новият вид на ковид - Омикрон - се разпространяваше с невиждани темпове в Южна Африка. Сега новозаразените са надалеч по-малко, само че смъртните случаи порастват. Защо?

Новият вид на ковид - Омикрон - беше за първи път регистриран в Южна Африка през ноември 2021 година. Той бързо докара до растеж в броя на случаите там. На 17 декември бяха регистрирани рекордните 24 хиляди случая за едно денонощие. Сега новозаразените са надалеч по-малко, само че пък смъртните случаи на пациенти с ковид се усилиха фрапантно, написа " Дойче Веле ".

Защо броят на смъртните случаи пораства?

На фона на рекордния брой новозаразени, в Южна Африка на 17 декември бяха регистрирани 35 смъртни случая. Месец по-късно - на 18 януари - те към този момент са 87 за денонощие. Смъртността и в идващите две седмици се резервира висока. Математикът от Кеймбридж Ридхваан Сулиман дава допустимо пояснение за това: " Голямо закъснение и/или по-бавно отчитане ".

Смъртността в пандемията нормално е резултат от равнищата на заболеваемост преди 2 до 3 седмици. Защото в случай че пациент се болести и разболее тежко, той влиза в интензивно поделение няколко дни след инфекцията. В него пък прекарва приблизително към 10 дни преди дефинитивно да загуби борбата с заболяването.

Ако пациентът почине, неговата гибел бива регистрирана още 2 до 3 седмици по-късно. Хипотезата, която Сулиман изрича, е, че отчитането на данните от Омикрон в Южна Африка става даже по-бавно. Причината са както коледните и новогодишни празници, по този начин и по-ограниченият потенциал в следствие от бързото разпространяване на новия вид на вируса.

Боледуването с Омикрон в множеството случаи минава по-леко, в сравнение с това с Делта разновидността на ковид. Но това надалеч не значи, че никой не умира след възпаление.

Южна Африка се връща към " нормалността "

Междувременно президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса реши да отстрани множеството ограничавания, въведени поради вируса, след съвсем две години на съществени рестрикции на публичния живот. Така галериите, заведенията за хранене и магазините в Кейптаун още веднъж работят до късно, а немалка част от туристите, които анулираха екскурзиите си до Южна Африка през декември поради новия вид на вируса, в този момент се стичат натам.

Макар едвам 28% от южноафриканците да са изцяло имунизираните, учените са оптимисти за развиването на пандемията. Епидемиологът Волфганг Прайзер, който работи в университета Стеленбош, ситуиран покрай Кейптаун, споделя, че още преди вълната от Омикрон доста южноафриканци към този момент са се сблъскали с ковид - към 70% от популацията съгласно изследване на антителата. Затова Прайзер се надява, че пандемията ще се трансформира в ендемия.

Могат ли и другите страни да са толкоз спокойни за развиването на вируса? Не безусловно. Защото изискванията в Южна Африка са напълно разнообразни - да вземем за пример междинната възраст на популацията и климатът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР