През декември и януари ще има частично поскъпване на цената

...
През декември и януари ще има частично поскъпване на цената
Коментари Харесай

Енергийният експерт Иван Хиновски : Възможно е частично поскъпване на цената на газа през декември

„ През декември и януари ще има отчасти повишаване на цената на природния газ, въпреки че регионът към този момент „ се изпълни " с природен газ. Цената на природния газ в България е под равнищата на тържищата в Европа ". Това съобщи енергийният специалист Иван Хиновски в предаването „ Твоят ден " по NOVA NEWS.

Прогнозата му е че спомагателното повишение на цената на газа ще бъде 10-15%. Мотивът за покачване на цената са войните в Украйна и изключително спора в Близкия изток. „ След като има самолетоносачи в Средиземно море и броят им се усилва, това покачва риска и се отразява и от тържищата ", сподели Хиновски. 

През ноември мегаватчас ще коства 82 лв. и 12 стотинки. „ Булгаргаз " внесоха окончателното предложение, а Комисията за енергийно и водно контролиране го утвърди. Така нарастването е 36 % по отношение на октомври, когато плащахме 60,41 лв.. Мотивите за по-високата цена е растежа на цената на природния газ на интернационалната борса, която е част от образуването на крайната стойност. А покачването пристигна след началото на спора сред „ Израел " и „ Хамас ". Въпреки това специалистите не чакат нови шокови цени като през зимата на 2022 година.

Относно градежа на 7-ми и 8-ми реактор в АЕЦ „ Козлодуй ", Хиновски съобщи, че това е добра вест. Един подобен комплициран план има редица етапи. Фазата на подготовка продължава 4-6 година, съгласно експерти, а строителството – 5 години, изясни той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР