През декември 2022 съорганизаторите от WIND2WIN и Lessplastic Bulgaria канят

...
През декември 2022 съорганизаторите от WIND2WIN и Lessplastic Bulgaria канят
Коментари Харесай

“Чистата Коледа” – традиционната кампания за почистване на черноморските плажове за първи път с две дати и специално мото

През декември 2022 съорганизаторите от WIND2WIN и Lessplastic Bulgaria канят всички доброволци с отношение към морето и околната среда на 26.12 на плаж Аркутино и на 28.12 – на територията на Камчийски пясъци. “Чистата Коледа ” през 2022 ще премине под мотото ”Морето не е за една почивка ”.

Една от обичаните коледни акции в България с фокус запазване на околната среда “Чистата Коледа ” още веднъж ще сплоти напъните на десетки дребни и огромни доброволци от цялата страна, които този път са възнамерявали на почистят цели два черноморски плажа, като по този метод ще оказват помощ на природата и ще концентрират публичното внимание върху проблемите със замърсяването на Черно Море и през есенно-зимния празничен сезон.

Превърнала се в традиция, самодейността “Чистата Коледа ”, която се провежда от WIND2WIN (с представител Илияна Стоилова ) и Lessplastic Bulgaria (със основател Никола Бобчев), за първи път ще има своите две събитийни дати – обичайния 26 декември, на който доброволците ще почистят територията на обичания плаж Аркутино край Приморско, както и 28 декември, когато ще се насочат към не по-малко красивия плаж Камчийски пясъци край Варна.

Тази година “Чистата Коледа ” ще премине под мотото ”Морето не е за една почивка ”, като концепцията е да се насочи публичното внимание към тази толкоз скъпа естествена даденост, която имаме и отвън обичайния летен сезон, защото грижите за него би трябвало да се поставят целогодишно.

“Идеята на “Чистата Коледа ” е да стимулира повече хора в България, а и отвън рамките на страната, да дадат своя коледен подарък на природата – посредством разчистване на определени плажове, което ще могат да създадат с изключение на в обичайния 26 декември, по този начин и на спомагателната дата 28.12, край Варна ”, споделя концепцията Илияна Стоилова и прибавя – Проблемът със замърсяването на морето е настояща тематика освен през лятото. През зимните месеци, въпреки и пусти откъм туристи, плажове ни са покрити с отпадък. Също по този начин, имам вяра че е значимо е да демонстрираме на най-малките, че това са места и за спорт, отдих, обществен живот и би трябвало да ги пазим чисти. Чистотата на морето е обвързвана директно с нашето здраве и това на нашите близки. ”

Както всяка година от провеждането си, самодейността “Чистата Коледа ” като се изключи че ще помогне на природата посредством разчистване, ще донесе и доста усмивки и положително въодушевление на участниците – всички които проявят предпочитание да се включат в двете почиствания – ще участват на мястото на събитието облечени в специфичен коледен дрескод, а след привършване на формалната част е планувано и време за тържествено отчитане на резултатите и награди. Освен това, събитието се трансформира и в едно от обичаните на детската публика – най-малките са едни от най-нетърпеливите да дойдат на заветните дати, дегизирани като Дядо Коледа, Рудолф или джудженца и да се впуснат в морски завършения. “Чистата Коледа ” е скъпа за децата, защото като се изключи че е доста занимателна за тях, има мощен учебен детайл, научават доста за морето, растителността и жителите му, както и да пазят природата.

Освен че е потребно за природата и занимателно, събитието “Чистата Коледа ” има и доста значима информационна задача. Според мониторинга за морски боклуци на Института по биоразнообразнообразие и екосистемни проучвания (ИБЕИ) към Българска академия на науките през зимата по българските плажове се срещат огромен брой боклуци. Силното неспокойствие, вятърът, морските течения и местоположението на плажа са водещи фактори при замърсяването. Според ИБЕИ-БАН, през последните седмици на година на плаж Аркутино може да открием 289 отпадъка за 100м от плажа, на плаж Алепу – 188 отпадъка / 100м, а на плаж Златна рибка – 110 отпадъка за 100м от плажната линия.

“Морето и отпадъците си стоят целогодишно. Премахването на отпадъците от околната среда е превантивна мярка, която предотвратява разпадането на пластмасата на труднозабележими дребни късчета. Мероприятия като „ Чистата Коледа “ имат освен хигиеничен, само че и мощен обществен акцент. Разпространяването на информация и ангажираността с казуса са първи крачки от решаването му ”, споделя Никола Бобчев от Lessplastic Bulgaria.

ВИДЕО ОТ ЧИСТАТА КОЛЕДА 2021:

ВИДЕО ОТ ЧИСТАТА КОЛЕДА 2020:

Следете формалното Facebook събитие за всички детайлности:

*Още настоящи данни за положението на Черно море през 2022 може да откриете по-долу.

_______________________________________________________________________

За самодейността “Чистата Коледа ”

Инициативата “Чистата Коледа ” със съорганизатори WIND2WIN и Lessplastic Bulgaria започва през 2018 годинa, като през петте години на реализирането си, се трансформира в едно от обичаните и най-силно посещавани коледни мероприятия с екологична устременост в България. Всяка година доброволците, които имат отношение към морето и опазването му, събират боклуци с почти тегло половин звук. До този миг, вследствие на почистванията са събрани общо 2000 кг пластмасови боклуци, а доброволците взели присъединяване са над 150 индивида от цяла България.

_______________________________________________________________

Данни за настоящото положение на Черно Море и резултатите от замърсяването с пластмаса за еднократна приложимост за 2022 година
Фасовете са едни от най-често срещаните боклуци по плажовете в България и по света. Те са формирани от пластмаса – целулозен ацетат. Едва 13% от пушачите знаят този факт. Разграждането на един фас в околната среда варира сред 3 и 15 години, съгласно мястото, на което попадне и изискванията, които му въздействат. Според изследване, един на всеки четирима пушачи хвърля угарката си на земята, тъй като счита, „ че това е естествен метод за изхвърлянето им “. 75% от пълнолетните пушачи мислят, че фасовете са направени от памук и хартия и изхвърлянето им в околната среда не оказва въздействие. Заедно с деца от СОУ Св. Св. Кирил и Методий гр. Созопол през октомври Lessplastic Bulgaria събират 1206 фаса за 200 метра от дължината на плажа. Разпределено по площта на плажа, на всяка трета крачка се открива по един фас, забит в пясъка..Поради мощния вятър и неспокойствие през зимата отпадъците по плажовете могат да попаднат още веднъж в морето или да заседнат сред дюните, където под метеорологичние условия да се разпаднат на дребни пластмасови фрагменти, наречени микропластмаса. Според ИБЕИ-БАН единствено в един кг пясък от плаж Златна рибка край Созопол могат да се открият 726 пластмасови частици с размер по-малък от 5 мм.Ново на учени от Института по океанология към Българска академия на науките демонстрира, че делфините в Черно море гълтам пластмасови боклуци. Учени от Варна изследват стомасите на 31 мъртви делфина – афала (Tursiops truncatus) и муткур (Phocoenaphocoena). В стомасите на 26 от тях (83,87%) са открити пластмасови фрагменти. Размерът на пластмасовите фрагменти варира сред 1µm – 25mm. Общото количество на погълнатите пластмасови частици от всички човеци възлиза на 197 фрагмента. Средният брой погълнати пластмасови частици е 6,35 късчета за делфин.Не единствено морските организми са повлияни от микропластмасата. Вече са известни редица изследвания, които потвърждават съществуване на микропластмаса в,, и при хората.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР