През декември 2019 г. е регистриран шестмесечен връх на инфлацията

...
През декември 2019 г. е регистриран шестмесечен връх на инфлацията
Коментари Харесай

6-месечен връх на инфлацията в еврозоната

През декември 2019 година е регистриран шестмесечен връх на инфлацията в 19-членната еврозона, даже и преди да скочат цените на петрола поради ескалиралата рецесия сред Съединени американски щати и Иран, демонстрират изнесените от Евростат данни, представени от АП.

Евростат отбелязва, че през декември са се нараснали цените, което е асъдействало за растеж на годишната инфлация до 1,3 на 100 от 1% през ноември. Макар че инфлацията е на най-високото равнище от юни, когато също е била 1,3%, остава надалеч под заложената от Европейската централна банка цел от малко под 2%.

Инфлацията в еврозоната остава настойчиво под задачата на ЕЦБ от години, което принуди банката под управлението на Кристин Лагард да резервира тласъците доста по-продължително спрямо сътрудниците им от Федералния запас.

На идната си среща на 23 януари ЕЦБ ще реши дали да промени лихвите, когато политиците може да имат по-ясна концепция по какъв начин ще се развие обстановката в Близкия изток и дали скокът на цените на петрола е за малко. Дори и преди нарастването през последните дни, енергийните цени способстваха за увеличението на инфлацията във валутния съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР