През дългия си професионален път тя проектира важни сгради в

...
През дългия си професионален път тя проектира важни сгради в
Коментари Харесай

Скръбна вест: Напусна ни заслужилият архитект Дунка Герганова

През дългия си професионален път тя проектира значими здания в морския град и спомогна за запазването на доста архитектурни монументи

Бургас изгуби едно от огромните си имена в региона на архитектурата. Напусна ни арх. Дунка Герганова, която през дългия си професионален път проектира значими здания в морския град и спомогна за запазването на доста архитектурни монументи.

Арх. Дунка Герганова е родена на 2 август 1931 година. Носител е на оценката „ Ключът от кулата “ на Община Бургас за принос за развиването на архитектурата и опазването на паметниците в град Бургас. Тя има богата и разнообразна професионална кариера, заемайки разнообразни длъжности. Извършила е реставрации на църкви и знакови здания в разнообразни градове в страната. Проектирала е голям брой здания с публично и културно значение. Автор е на редица изявления и книги в областта на архитектурата. Носител е на медал „ Кирил и Методий “ - първа степен, „ Златен Капител “ от САБ - 2011 година и други.

„ Това е една от личностите на Бургас, оставила ясна следа в развиването на нашия град. През своята професионална кариера тя направи доста за опазване на разнообразни архитектурни монументи. Проектира доста здания в Бургас, които и през днешния ден имат своята значима роля в публичния живот на морския град.

Архитект Дунка Герганова бе човек, който гореше от обич към специалността си, като продължи да я практикува интензивно дълги години след своето пенсиониране. Плод на нейния труд са няколко книги и стотици публикации.

Ще я помним постоянно с изключителния ѝ професионализъм и нейната добрина. Поклон пред светлата ѝ памет “, сподели във връзка кончината на арх. Герганова кметът Димитър Николов.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР