През далечната 1973-та година принц Филип пристига в България за

...
През далечната 1973-та година принц Филип пристига в България за
Коментари Харесай

Принц Филип посещава култов български ресторант през 70-те

През далечната 1973-та година принц Филип идва в България за 10-я Олимпийски конгрес и 74-ата сесия на Международния олимпийски комитет, които се организират във Варна. Той, сходно на всички височайши посетители, е посетил известния тогава ресторант " Златна рибка " в курорта " Златни пясъци, който към този момент може да се види единствено на фотоси.

Управителят на заведението Енчо Пейков още помни срещата си с приц Филип, а това е можело да му коства кариерата тогава.

В края на курорта " Златни пясъци " и единствено на няколко метра от плажа се е намирал най-хубавият за това време рибен ресторант освен във Варна, само че и в региона " Златна рибка ". В него са посрещани и партийни величия, и височайши посетители от чужбина. Сред тях е Тодор Живков и фамилията му.

Ресторантът стопира да работи през 90-те години на предишния век, само че новите притежатели резервират истинската фасада. И не стопират до тук. За да остане легендата жива, резервират и истинската табела на ресторанта.

Именно поради положителната кухня ресторантът е бил включен към резиденция Евксиноград, с цел да обслужва ВИП посетители. През далечната 1973 година шеф на ресторанта е Енчо Пейков. На него се пада достойнството да посрещне принц Филип, неговата щерка принцеса Ан и принцесата на
Лихтенщайн. Компанията, на която са сервирани блюда с есетра и пържен калкан, била шумна и радостна.

" Всичко си изядоха, чиниите чисти се върнаха и останах с усещане, че е удовлетворен. От Лихтенщайн принцесата седеше на стола на двата крайници и се люлееше. Викам си, в случай че стане някоя бела, свърши се. Хубаво неприятно посрещане, ще ми пишат черна точка ", сподели някогашният шеф на ресторант " Златна рибка " Енчо Пейков.

На масата първо поднесли огромна купа, отрупана със зеленчуци и най-отгоре имало комплициран домат за украса.

" И тоз домат прокълнат взе, че падна от върха на фруктиерата, удари се в ръба на фруктиерата, удари се на масата и си крещя край. Обаче в същото време принц Филип го хваща в придвижване съвсем до земята и го поставя отново от горната страна. Туй ме избави. Иначе щеше да се получи сконфузено състояние ", сподели Енчо Пейков.

В края на вечерта принц Филип изискал сметката, която била на стойност 21 лв. и 13 стотинки. Платил и си тръгнали. На идващия ден обаче шефът на ресторанта бил сюрпризиран неприятно.

" Енчо, Енчо, какво отново направи, бе? Как може, ние да ти имаме такова доверие на тебе, а ти да надпишеш на принца. Викам по какъв начин няма да му надпиша, бе? И си мисля, че си вършат подбив. Сериозно, споделя ми, има недоволство, шефът те чака да дойдеш ", описа още Енчо Пейков.

Оказало се, че в Евксиноград принц Филип извадил сметката от ресторанта и коментирал, че за първи път плащал толкоз дребна сума за толкоз вкусна храна. Но някой от българите там, без да знае британски език, предположил, че принцът се оплаква от надписана сметка, като оповестява в
резиденцията за всичко тава и намесва името на Енчо Пейков. Тогава се намесва Държавна сигурност и по този начин излиза наяве, че е неточност.

" Абе щяха да ми отрежат главата, каква ти неточност. Обаче в един миг ми писна да изяснявам, тъй като никой не ми има вяра, че не съм надписал в действителност. Бе по какъв начин ще надпиша, бе би трябвало да съм вманиачен. Едва ли има такава вярна сметка на Златни пясъци ", сподели някогашният шеф на ресторант " Златна рибка ".

И по този начин грешката, която за малко да коства работата на Енчо Пейков, се трансформирала в преимущество. На едно от партийните съвещания на Българска комунистическа партия го похвалили по какъв начин е посочил на англичаните, че в България е хем качествено, хем на ниска цена.

Автор: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР