През далечната 1885 г. на 1 август в печатницата на

...
През далечната 1885 г. на 1 август в печатницата на
Коментари Харесай

История за първата българска банкнота

През далечната 1885 година на 1 август в печатницата на Санкт Петербуг е отпечатана първата българска книжна банкнота. Тя е с номер 000001, а номиналът й е 20 лв.. От нея са отпечатани едвам 213 000 копия, поради опасенията на българската национална банка, че първоначално българите мъчно ще се доверят на хартиени пари.

Тревогата на Българска народна банка се оказва основателна. Първата книжна банкнота на страната ни е призната зле от масата хора. Свободните от скоро българи са привикнали да употребяват сребърни монети. На този декор се изправя недоверието против някакви хартиени пари, които на всичкото от горната страна са със златно покритие.
 Българският лев на 140 години – история на инфлация и очаквания
Българският лев на 140 години – история на инфлация и очаквания

Валутата ни рядко е изпълнявала функционалностите на сигурен актив за запазване на стойност, само че тя е застрашена от промяната с още по-инфлационен подобен

В същото време от националната банка си слагат амбициозната цел за няколко години да усилят броя на хартиената банкова емисия и последователно да я наложат в България посредством така наречен златен стандарт. Така и се случва, само че много години по-късно. Сребърните монети са понижени сензитивно чак при започване на 20 век, а с годините хората последователно привикват с тях. И по този начин до през днешния ден.

Размерът на първата двадесетолевка

По цветове и размери първата книжна банкнота няма нищо общо с на днешните хартиени левове. Тя е с величина 150 на 97 мм, в левия й ъгъл е отпечатан държавният герб, има и воден знак на Българска народна банка. Художественият план на банкнотата е на българина Георги Кирков, който в края на 19 век е бил единственият български експерт по съвременни графични изкуства.

Днес първата банкнота на България се съхранява в Историческия музей в Габрово и е в много непокътнато положение.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР