През четвъртото тримесечие на 2023 г. делът на заетите сред

...
През четвъртото тримесечие на 2023 г. делът на заетите сред
Коментари Харесай

Заетостта в България намалява с един от най-бързите темпове в ЕС

През четвъртото тримесечие на 2023 година делът на заетите измежду лицата в трудоспособна възраст (на възраст от 20 до 64 години) в Европейския съюз е бил 75,5 %. Това съставлява нарастване с 0,1 процентни пункта по отношение на третото тримесечие на 2023 година, сочат най-нови данни на европейската статистическа организация Евростат, предава Българска телеграфна агенция.

" Свободната работна мощ ", която включва и лицата, които не са разкрили мечтаната професионална реализация, е възлизала на 11,2 на 100 от всички поданици на страните от Европейски Съюз в трудоспособна възраст през последните три месеца на предходната година. 

В България делът на заетите измежду лицата в трудоспособна възраст е бил 75,4 % през последното тримесечие на 2023 година Той спада с 0,5 процентни пункта спрямо третото тримесечие (75,9 процента) на предходната година. Делът на заетите на пазара на труда у нас е бил по-висок и през второто (76,5 процента), и през първото тримесечие (77,5 процента) на 2023 година, сочат сезонно поправените данни на Евростат. 

Между четвъртото и третото тримесечие на предходната година делът на заетите на пазара на труда понижава в още 9 страни от Европейски Съюз, с изключение на в България. Най-значителен е този спад в Люксембург (1 процентeн пункт) и Литва (-0,6 процентни пункта), като страната ни се подрежда четвърта по намаляване на индикатора отчитащ заетостта.

Държавите от Евросъюза, в които е регистрирано най-съществено нарастване на този индикатор, са Хърватия (+1,5 процентни пункта) и Гърция (+0,7 процентни пункта).
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР