През четвъртото тримесечие на 2021 г. не се е налагало

...
През четвъртото тримесечие на 2021 г. не се е налагало
Коментари Харесай

Разходите за заплати и материали свиха печалбата на КРЗ Одесос

През четвъртото тримесечие на 2021 година не се е налагало да се стига до краткотрайно прекъсване на работата на Кораборемонтен цех „ Одесос “ АД, нито е имало проблематични обстановки с екипажи във връзка на Коронавирус 19, оповестяват от варненската компания.

Основният фирмен риск е обвързван с вероятните промени на търсенето и предлагането на кораборемонтните услуги в международен мащаб. Предлаганата от компанията услуга (кораборемонт) е в мощна взаимозависимост от интернационалният фрахтов пазар,  което като цяло не би могло да сведе фирмения риск до най-малко.

Независимо от компликациите и рестриктивните мерки наложени от пандемията, не се е стигнало до утежняване на финансовото положение на сдружението. Съхранено е и здравето и работоспособността на личния състав.

Приходите от кораборемонт  за четвърто тримесечие  на предходната година дори надхвърлят тези от същия интервал на 2020-а с над 8 на 100. А това се е случило заради повечето ремонтирани кораби - общо 56. Стойността на осъществените поправки от огромен кораборемонт е 52.17 млн. лева, споделят от компанията. За съпоставяне, през 2020 година сдружението е работило по 54 кораба за огромен кораборемонт, като паричните приходи са били 48.36 млн. лв..

През четвърто тримесечие на предходната година КРЗ " Одесос " е получил и обезщетения за употребената електрическа енергия за октомври и ноември в размер на 132 хиляди лв..

Общо разноските за активността на компанията са били за 50.15 млн. лева против 40.91 млн. лева за 2020-а, което е растеж с към една четвърт. Най-силно е нарастването на харчовете за заплати и осигуровки, както и за материали. Към края на декември те доближават 21.49 млн. лева, което е с 13.8% повече на годишна база. Увеличеният размер работа е повода за наемането на още личен състав. Нае работа сред октомври и декември са били 752 индивида при 707 души по отношение на същия интервал за 2020-а. Повечето работа естествено е вдигнала и междинната работна заплата за периода до 1731 лева. при 1630 лв. година по-рано.

Тъй като темпът на нарастване на разноските изпреварва доста растежа на приходите, то това  свива облагата. Преди облагане с налози тя е  в размер 5.56 млн. лева. при 10.08 млн. лева за 2020-а.

Въпреки продължаващата комплицирана епидемиологична конюнктура, сдружението продължава да извършва своята капиталова стратегия, ориентирана към рационализация на индустриалните процеси, възстановяване на изискванията на труд и повишение на квалификацията на личния състав. Към края на четвърто тримесечие разноските за придобиване на дълготрайни активи са за 2.50 млн. лева. при 1.40 млн. година по-рано.

Риск от повишение цените на съществени материали и първични материали

Дружеството работи с извънредно необятна гама от първични материали и материали, като главните са разнообразни типове метали (ламарини, стоманени профили и др.), електроди, кабели и други ел.материали, дървен материал и доста други. Повишаването на цените на суровините и материалите би довело до отрицателни последствия за сдружението.

Риск от повишение на цените на енергоносителите, горивата, превоза, непрекъснатите разноски

Увеличаването на цената на ел. силата за промишлени потребности също може да даде отрицателен резултат върху финансовото и оперативното положение на КРЗ „ Одесос ” АД, защото сдружението генерира високи разноски за ел.енергия. Промените  в цените на горивата също може да има дестабилизиращ резултат в посока затрудняване на ценообразуването и усъвършенстването на себестойността на производството. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР