През август индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския

...
През август индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския
Коментари Харесай

Евростат отчете по-голям отскок от очакваното в индустриалното производство в България и в целия ЕС

През август индустриалното произвеждане в еврозоната и в целия Европейския отскочи по-силно от предстоящото след слабостта, регистрирана предходните два месеца, демонстрират данни на Евростат, които могат да допринесат за икономическия напредък през третото тримесечие на годината. Индустриалното произвеждане в България също означи добър напредък, парирайки огромна част от слабото държание през юли, осведоми БНР.

Производството в границите на еврозоната набъбна през август с 1,0% по отношение на юли, когато се сви с 0,7% (слаб възходяща проверка от предходна оценка за намаляване с 0,8%), до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за по-скромно покачване с 0,4 на 100. Това съставлява напредък на производството за едвам трети месец от началото на годината и първо покачване от май насам.

Подемът на производството в еврозоната се дължи на стабилен растеж с 1,9% на енергийното произвеждане, с 1,5% при производството на артикули с дълготрайна приложимост и с 1,4% на стоките с недълготрайна употреба  и на средствата за производството.

През август четири от петте водещи стопански системи в еврозоната регистрират увеличение на производството, като само в Германия е записана застоялост. Най-здраво покачване с 1,7% има в индустриалния бранш на Италия и Холандия, следвани от Испания (повишение с 0,85) и Франция (с 0,3%).

Спрямо година по-рано индустриалното произвеждане в еврозоната набъбна с 0,9% при упования за намаляване с 0,2% и след болнав напредък с 0,3% през юли (възходяща проверка по отношение на предишни данни на Евростат за намаляване с 0,1%).

Трябва да се има поради, че внезапното увеличение на промишленото произвеждане беше един от значимите мотори за изненадващо мощния стопански напредък на еврозоната през 2017 година, когато беше регистрирана най-хубава агресия от десетилетие насам. Последва обаче понижаване на производството през първото тримесечие на актуалната година и слаб напредък през второто тримесечие. Това способства за закъснение на икономическата агресия в района през първото полугодие, като Брутният вътрешен продукт на еврозоната набъбна с 0,4% през всяко едно от първите две тримесечия. Евростат ще показа на 30-ти октомври предварителните данни за икономическия напредък в еврозоната през третото тримесечие.

Въпреки изненадващо положителния напредък на производството през август, мнозина анализатори допускат, че тази положителна наклонност е малко евентуално да се резервира и през септември, визирайки предстоящото утежняване на немското произвеждане предвид на влезлите от началото на есента нови стандарти за отработени газови излъчвания известни като WLTP проби, които би трябвало да отслабят краткотрайно автомобилната промишленост във водещата европейска стопанска система.

Междувременно производството в целия Европейски съюз също означи добър отскок през август, нараствайки с 0,8% по отношение на юли, когато се намали с 0,6%, като на годишна база беше регистриран напредък от 1,2% след покачване с 1,0% месец по-рано.

Подобрението се дължи на растеж с 1,2% на средствата за произвеждане, с 1,1% на производството на недълготрайни потребителски артикули (такива като облекла и хранителни продукти), с 0,9% на енергийното произвеждане и с 0,8% на потребителските артикули с дълготрайна приложимост (такива като коли и хладилници например).

Според данните на Евростат индустриалното произвеждане в България се увеличи през август с 0,8% по отношение на юли, когато се сви с 1,3%, потвърждавайки по този метод осредненото движение на напредък в границите на целия Европейски Съюз.

На годишна база растежът на индустриалното произвеждане в България се форсира до 2,3% (спрямо август 2017-а), откакто през юли се забави внезапно до 0,8%, отбелязвайки по този метод най-слаб напредък от месец май насам.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР