През август Фиона Колбингер се пребори с гръмотевици, пареща жега

...
През август Фиона Колбингер се пребори с гръмотевици, пареща жега
Коментари Харесай

Кой е по-по-най: Могат ли жените да задминат мъжете в ултрасъстезанията

През август Фиона Колбингер се пребори с гръмотевици, пареща горещина и мразовит дъжд, с цел да измине с велосипед 4000 км през Европа. 24-годишната германка сътвори история, като се трансформира в първата жена, която печели влиятелното съревнование Transcontinental Race.

Постижението е удивително, тъй като Колбингер взе участие за пръв път в ултрасъстезание. Още по-впечатляващото е, че приключи дистанцията с 10 часа преднина пред най-близкия си съперник.

Никому незнайната Колбингер не скри изненадата си на финала, само че резултатът й е измежду забележителните победи на дамите в ултрасъстезания, където се изисква огромна устойчивост.

Засега надалеч от наклонност, само че дамите последователно излизат на показ, когато става дума за продължителни съревнования. Мъжете остават по-силни и по-бързи, само че дали точно в ултрасъстезанията можем да забележим промяна на статуквото?



Друго значимо достижение беше това на британката Жасмин Парис стана първата жена, която през януари завоюва надпреварата Montane Spine Racе. Тя измина 431 км в за 83:12,23 ч., разбивайки върха на курса с 12 часа. Тя победи в конкуренцията, като в миг от дистанцията трябваше да кърми детето си.

Цялостно дамите имат по-голямо систематизиране на постепенно съкращаващи се мускулни нишки, споделя лекар Никълъс Тилър от университета по приложна физиология в Шефилд. Тези нишки са по-устойчиви на отмалялост и са по-пригодени към устойчивост.

" Една от аргументите, заради които дамите са склонни да се състезават с мъжете и от време на време ги превъзхождат, е, че по-големият оптимален потенциал, проявен от мъжете, не е толкоз значим в ултрасъстезанията ", споделя Тилър.

Според него в надпреварите за устойчивост спортистите в никакъв случай не работят покрай оптималния си потенциал. Много повече става въпрос за периферна кондиция, кислородна успеваемост и психическа устойчивост.

 Кой е по-по-най: Могат ли дамите да задминат мъжете в ултрасъстезанията
© Asscociated Press

" Въпреки че дамите не превъзхождат мъжете в спорта за устойчивост, спортовете с ултраиздръжливост са доста по-оспорвани. Ултрамаратоните са най-хубавият изравнител, тъй като няма други спортове, в които мъжете и дамите могат да се състезават един до друг във връзка с физическата си интензивност ", добавя Тилър.

За съпоставяне Лондонският маратон (42 км - много по-кратка отдалеченост от ултрамаратоните) беше извоюван от Елиуд Кипчоге с време 2.02:38 ч,. като победителката при дамите Бригид Косгей приключи 16 минути след кениеца.

В някои изследвания дамите спортистки споделят, че раждането им е помогнало, с цел да се оправят с болката от натоварването в ултрасъстезанията. Въпреки това прекомерно малко са проучванията сред мъжете и дамите за това чий пол е по-добър в ултрасъстезанията, където постоянно всичко опира до тренировки, самостоятелни умения или мощ на конкуренцията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР