През август експертите на Регионалната инспекция по околната среда и

...
През август експертите на Регионалната инспекция по околната среда и
Коментари Харесай

РИОСВ-Пловдив направи 168 проверки през август

През август специалистите на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив направиха 168 инспекции на 154 обекта, от които 55 планови и 113 изключителни. Освен тях са осъществени и 11 сложни инспекции по съставни елементи и фактори на околната средa, от които 4 планови. В рамките на извършения надзор са дадени 44 наставления за премахване на установени нарушавания.

За открити административни нарушавания на Закона за запазване на околната среда и секторните закони бяха формирани 4 акта, от които 2 са за установено несъблюдение на дадени наставления. Осем са наказателните постановления, с които са наложени санкции в размер на 19 300 лв..

Общо събраните суми от екоинспекцията по наложени санкции и наказания са 26 284 лв.. От получените суми 18 387 лева са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират глобените субекти. Общините, получили най-големи доходи от наложени наказания, са Садово - 55 014 лв., Стамболийски – 8 045 лв. и Пловдив – 2 658 лв..

През миналия месец екоинспекторите реагираха навреме на 45 постъпили сигнали на „ зеления телефон “ и на 13 писмени тъжби.

За открити нарушавания на екологичното законодателство или на несъблюдение на дадени наставления са формирани актове на „ Гиро ленд “ ЕООД, „ Холсим кариерни материали Пловдив “ АД, „ Стиросаур “ ЕООД, „ Бизнеспарк Маноле ” ООД и други.

За интервала са приложени процедури по 92 капиталови предложeния, проекти, стратегии и планове по реда на член 2 алинея 2 от Наредбата по оценка на съвместимостта за капиталови оферти, касаещи бизнеса, локалната власт и държавните горски стопанства, в това число и такива, с които се кандидатства по разнообразни финансови механизми. Изготвени са и 15 мнения за преценка евентуалната степен на негативно влияние на капиталови оферти, попадащи в обсега на глава шеста от Закона за запазване на околната среда. Издадени са 7 решения за преценка евентуалната степен на влияние върху предпазените зони на капиталови оферти, попадащи в рамките на предпазени зони, както и 6 регистрационни документи. В Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив е извършен и един eкспертен екологичен съвет.

Екоинспектори взеха присъединяване в приемането на 10 обекта, участвайки в 10 държавни приемателни комисии.

През август екоинспекцията беше доста дейна и по повод информирането на обществеността по значими въпроси. За обезпечаване на публичен достъп и гласност на информацията за интервала са оповестени 230 документа на интернет-страницата на институцията. Чрез медиите са публикувани 16 прессъобщения на разнообразни тематики, касаещи контролни, превантивни и осведомителни аспекти от активността на институцията, предоставени са отговори на журналистически въпроси по 3 запитвания, а шефът на институцията и специалисти дадоха над 10 радио- и телевизионни изявленията за национални медии по значими за обществото тематики. Основният акцент беше обвързван с зародил пожар в „ Депо за неопасни боклуци и Инсталация за биологично разграждане по закрит прийом “ в с. Шишманци, общ. Раковски – от момента на възникването му Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив информираше всекидневно обществеността за развиването на обстановката, в това число по повод индикаторите за качеството на атмосферния въздух.

Пълният текст на доклада за месец май 2019 година е оповестен на интернет страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР