През август 2020 г. в Русия са издадени 148 хил.

...
През август 2020 г. в Русия са издадени 148 хил.
Коментари Харесай

Нов рекорд на руския пазар на ипотечни кредити

През август 2020 година в Русия са издадени 148 хиляди ипотечни заеми на стойност 375 милиарда рубли. Такъв размер на ипотечните заеми за месец се отбелязва за първи път в съветската история, съгласно федералния жилищен оператор ДОМ.РФ и организацията Frank RG.

Според прогнозата на ДОМ.РФ, през 2020 година руснаците могат да вземат най-малко 1,3 милиона ипотечни заеми на стойност над 3 трилиона рубли. Това е рекордна сума в цялата история на ипотечния пазар в страната. Като цяло ипотечните заеми на стойност над 9 трилиона рубли към този момент са взети и обслужвани от руснаци. В съпоставяне с август предходната година броят на ипотечните заеми през август т.г. се е нараснал с 38%, а сумата е повишена с 59%, осведоми. 

По отношение на размера на отпуснатите заеми август стана безспорен рекордьор в цялата история на съветския пазар на ипотечни заеми, надминавайки върха от юли 2020 година (362 милиарда рубли), сочи изследване на ДОМ.РФ и организацията Frank RG.

През януари-август в Русия са издадени 895 хиляди ипотечни заеми, което е с 14% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година, а при паричните ипотеки през първите осем месеца нараства с 26% до 2,2 трилиона рубли.

„ Виждаме, че ипотечният пазар се е възстановил изцяло от отрицателните последствия от коронавирусната пандемия “, разяснява Михаил Голдбърг, началник на Аналитичния център ДОМ.РФ.

Държавната поддръжка оказа помощ - доверието на потребителите се възвръща, известността на държавната стратегия за преференциални ипотеки за нови здания с 6,5% годишно нараства, ставките се понижават, отбелязва съветското издание. Поради решението на Централната банка на Руската федерация да понижи главния лихвен % до 4,25%, на пазара бяха избрани рекордно ниски лихвени проценти.

През август над 90% от всички заеми на първичния пазар са отпуснати на преференциални ипотеки. От стартирането на преференциални ипотеки през април до август 150 000 съветски фамилии са получили жилища в нови здания. „ Очакваме с негова помощ жителите да придобият към 15 милиона квадратни метра жилища “, сподели още специалистът.

По данни от мониторинга на ДОМ.РФ среднопретегленият % на 15-те най-големи ипотечни банки по заеми за жилища на вторичния пазар в края на август е понижен до 8,26% от 8,41% през юли, по заеми за жилища в нови здания - до 8,02% (-0,14 p.p.).

Според Банката на Русия делът на просрочените ипотеки за 90 дни към 1 август 2020 година е под 1,5% - пет пъти по-малък от каузи на просрочените потребителски заеми.

На 23 април 2020 година държавното управление на Руската федерация, от името на президента на Руската федерация, утвърди преференциална ипотечна стратегия от 6,5% годишно за купувачи на жилища в нови здания - 3 милиона в районите и 6 милиона рубли в Москва, Санкт Петербург и техните райони. Тогава оптималната сума на заема беше удвоена - до 6 милиона рубли в страната, а за жителите на райони с най-скъпите жилища - Москва, Московска област, Санкт Петербург и Ленинградска област - до 12 милиона рубли. Това разшири избора на комфортни жилища за преференциални ипотеки. В началото на август съветският министър председател Михаил Мишустин подписа декрет за понижаване размера на първичната вноска по преференциални ипотеки от 20% на 15% и за увеличение на размера на финансирането на програмата - от 740 милиарда на 900 милиарда рубли, напомня изданието. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР