През август 2020 г. агенти на руската Федерална служба за

...
През август 2020 г. агенти на руската Федерална служба за
Коментари Харесай

Отровен ли е Навални с новичок? Говори един от учените, разработили отровата

През август 2020 година сътрудници на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) се пробваха да убият опозиционния водач Алексей Навални, като използваха химическото нервнопаралитично вещество новичок.

Четири години по-късно Навални е мъртъв, а отводът на съветското държавно управление да съобщи тялото на политика на фамилията му предизвика спекулации, че гибелта му се дължи на наново отравяне с химикала.

За достоверността на тази версия и за силата на химическото вещество публицисти от самостоятелната медия " Agentstvo " беседват с Вил Мирзаянов - един от учените, създали отровата, който живее в Съединените щати от 90-те години на предишния век.

В изявлението си пред медията ученият споделя, че следи от новичок и неговите аналози могат да бъдат открити в дребни концентрации в тялото за неустановен интервал от време.

" Говоря въз основа на опита от лекуването на Сергей Скрипал във Англия. След като животът им (на Скрипал и на щерка му - бел. ред) беше избавен от антидот, концентрацията на Новичок в телата им просто не искаше да спадне. В последна сметка лекарите трябваше да създадат интервенция, с цел да унищожат съвсем механично новичок от черния им дроб и други органи. Не това чаках ", споделя ученият.

По думите му " явно " молекулите на веществото образуват връзка с органите и получават защитни обвивки, които по-късно попречват дегазацията.

" Ето за какво допускам, че новичок може да се резервира за неопределен срок при несъмнено равнище на централизация. Колкото до това какъв брой дълго, към момента не знаем. Може би британците знаят ", добавя той.

Според Мирзаянов не съществува метод, по който съветските управляващи да отстранен следите от отровата, в случай че има съществуване на такава в кръвта на Навални - продуктите от разграждането на химикала ще останат вечно, защото към този момент няма естествено обособяване на урина или изпражнения.

Преди дни българският публицист Христо Грозев разгласи, че ще проверява събитията към гибелта на Алексей Навални в арктически затвор.

Пред съветската медия " Медуза " той изрично акцентира, че макар многото незнайни - " има една опция, която изцяло изключва ".

" Има единствено една опция, която изцяло изключвам: гибелта на Навални да е била изненада за съветските управляващи, изключително неприятна. Просто нямам доверие, че те просто са го " недолекували " или по нехайство са го докарали до това положение заради немарливост. Това е невероятно. Защото ФСБ разбираше цената на Навални за бъдещето на Русия, каквото и да е то. Алексей щеше да бъде скъп актив за бъдещи договаряния или за замяна на пандизчии. Никога нямаше просто да го " изгубят ", разяснява журналистът.

В неделя, два дни след гибелта на Навални, " Новая газета " заяви, че тялото на опозиционера се намира в моргата в град Салехард, столицата на района, в който е наказателната колония, в която беше изпратен. В материала, позоваващ се на очевидци, се споделя, че по тялото има синини, които сочат, че е бил физически арестуван по време на спазми.

Според проверяващия публицист конвулсиите са " характерен признак " на отравяне с високи дози органофосфати - нервнопаралитични субстанции, категорично неразрешени от Конвенцията на Организация на обединените нации за възбрана на химическите оръжия, по която Русия е страна.

Мирзаявнов акцентира, че е изцяло допустимо огромна централизация от химикала да провокира неотложен сърдечен арест, само че позволява още една опция, поради която съветските управляващи биха възрепятствали предаването на тялото му.

" Тялото на токсичен човек ще бъде рисково за хората без защитни средства. Ако е правилно, че е бил токсичен, малко евентуално е да предадат тялото му на майка му ", безапелационен е един от разработчиците на " Новичок ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР