През август 2018 г. стопанската конюнктура в страната се оценява

...
През август 2018 г. стопанската конюнктура в страната се оценява
Коментари Харесай

Неблагоприятен бизнес климат през август

През август 2018 година стопанската обстановка в страната се прави оценка като неподходяща. Общият индикатор на бизнес климата понижава с 2,9 пункта по отношение на равнището си от юли, като намаляване на индикатора е записано във всички следени браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги.

Бизнес климатът в индустрията се намалява с 1,9 пункта, което се дължи на влошените упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Анкетата записва усъвършенстване на осигуреността на производството с поръчки, само че това не е съпроводено с нараснали упования за индустриалната интензивност през идващите три месеца. Несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ остават главните спънки за развиването на бизнеса, посочени надлежно от 37,7 и 33,7% от предприятията. По отношение на продажните цени в индустрията мениджърите предвиждат опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

В строителството бизнес климатът спада с 3,8 пункта вследствие на по-резервираните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Мненията им по отношение на актуалната строителна интензивност се усъвършенстват спрямо последния месец, до момента в който прогнозите им за идващите три месеца са активността да се задържи на същото ниво. През август анкетата регистрира усилване на отрицателното въздействие на факторите „ дефицит на работна мощ “ и „ конкуренция в сектора “, които изместват на трето място усложненията на предприятията, свързани с несигурната икономическа среда Относно продажните цени в строителството преобладаващите упования на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно понижава с 4 пункта, което се дължи на изместване на оценките и упованията на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията от „ по-добро “ към опазване на „ същото “. Мненията им за размера на продажбите през последните три месеца, както и упованията им за идващите три месеца са по-неблагоприятни. Най-сериозният проблем, объркващ активността на предприятията, остава конкуренцията в сектора, следван от несигурната икономическа среда и незадоволителното търсене. По отношение на продажните цени по-голяма част от търговците плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

В услугите бизнес климатът се намалява с 2,8 пункта вследствие на по-неблагоприятните упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно обаче мненията им за актуалното и предстоящото търсене на услуги са по-оптимистични.Основните спънки за бизнеса не престават да бъдат свързани с конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда, като през последния месец се следи понижение на отрицателното влияние на втория фактор. Очакванията на мениджърите по отношение на продажните цени в бранша на услугите са те да останат без смяна през идващите три месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР