През август 2017 г. товарният кораб Дракон на компанията Спейс

...
През август 2017 г. товарният кораб Дракон на компанията Спейс
Коментари Харесай

Суперкомпютърът на борда на МКС мина успешно едногодишни тестове

През август 2017 година товарният транспортен съд " Дракон " на компанията " Спейс Екс " достави суперкомпютър на Международната галактическа станция (МКС). След проби, траяли повече от година, компанията " Хюлет Пакард " оповести, че той е подготвен за научни опити " над облаците ", съобщи Агенция Франс Прес. " Изпълнихме първичния си едногодишен контракт с НАСА ", съобщи Марк Фернандес, един от ръководителите на плана " Спейсборн компютър " в компанията.

Погледнато накратко, суперкомпютърът съставлява няколко компютъра, които действат дружно. Суперкомпютърът на МКС включва 32 " ядра " и е подобен с тези, които " Хюлет Пакард " продава на предприятия на Земята, само че е със особено пригоден програмен продукт. Според Фернандес суперкомпютърът е сред 30 и 100 пъти по-бърз от айфон или таблет.

НАСА и редица учени желаеха да се уверят, че суперкомпютър, продаван в комерсиалната мрежа, може да действа в сложните условия в космоса, при микрогравитация, радиация и инцидентно прекъсване на електрозахранването.

Връзката на Международната галактическа станция със Земята е мудна и не е доста надеждна. Нужно е доста време, с цел да може изпратените данни да стигнат до получатела си. При бъдещо пътешестване до Марс, на разстояние милиони км, ще би трябвало да минат към 20 минути в едната или другата посока, с цел да може данни да стигнат получателя си.

В бъдеще програмен продукт на суперкомпютъра ще може да проучва непосредствено на борда на МКС направени с камери фотоси с висока резолюция и да изпрати на Земята " обобщение " от тях, предупредителни фотоси или единствено най-впечатляващите фотоси, селектирани от изкуствен интелект и свързани да вземем за пример с климатечни явления на Земята, цунами.
Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР