През август 2017 г. общият показател на бизнес климата се

...
През август 2017 г. общият показател на бизнес климата се
Коментари Харесай

Бизнес климатът се подобрява в търговията и услугите

През август 2017 година общият индикатор на бизнес климата се повишава с 0.5 пункта по отношение на юли с помощта на усъвършенстваната среда в търговията на дребно и бранша на услугите, заяви Националният статистически институт. Не се чака повишаване на цените през идващите три месеца.

Недостиг на служащи в индустрията

В индустрията индикаторът понижава с 2.2 пункта спрямо юли поради по-резервираните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията.

Несигурната икономическа среда продължава да е главният проблем за индустриалните компании, на второ място по значителност е дефицитът на работна мощ, чието отрицателно влияние се ускорява през последния месец.

В строителството прогнозите са песимистични

Показателят " бизнес климат в строителството " резервира почти нивото си от предходния месец. Анкетата записва усъвършенстване в оценките на строителните бизнесмени за настоящето бизнес положение на предприятията, само че упованията им за идващите шест месеца са леко влошени. Несигурната среда и конкуренцията в сектора затрудняват най-силно бизнесмените, само че през последния месец се ускорява дефицитът на работна ръка.

Търговците на дребно са оптимистични

Подобрението в търговията на дребно е с 4.5 пункта поради оптимистичните оценки и упованията на търговците за положението на предприятията и поръчките към доставчиците както от вътрешния, по този начин и от външния пазар през идващите три месеца. Конкуренцията в сектора, несигурната икономическа среда и незадоволителното търсене не престават да са главните спънки за активността.

Конкуренцията е спънка в услугите

Мениджърите в услугите също правят оценка позитивно положението на фирмите си, само че са по-предпазливи в упованията си за търсенето през идващите три месеца. Конкуренцията е водеща спънка за фирмите в бранша, а несигурната икономическа среда е втори по значителност проблем.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР