През април ще бъде одобрено използването на американско ядрено гориво

...
През април ще бъде одобрено използването на американско ядрено гориво
Коментари Харесай

Американското ядрено гориво ще получи лиценз през април

През април ще бъде утвърдено потреблението на американско нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ". То ще размени съветското в пети блок на централата. Това заяви ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране Цанко Бачийски. По думите му всъщност е направена инспекция, само че следва да бъде направено и самото позволение. Очаква се първото зареждане с гориво на " Уестингхаус " да стартира в средата на май.

" Април месец ще има позволение, само че не желая да се наемам с съответна дата. Много деликатно сме наблюдавали досегашния опит при промяна на съветско с американско гориво. Експлоатационния опит от Украйна сочеше тъкмо това, че може би ще има проблеми. Между другото тогава когато е имало проблеми са направени редица усъвършенствания в структурата на горивото, които отстраняват тези проблеми. От тази позиция сме спокойни, спокойни са и нашите инспектори ", изясни Бачийски.

Смяната на горивото няма да стана едновременно, а в продължение на една горивна акция, т.е. четири години. Първоначално в България ще дойдат 42 касети от новото гориво, които ще сменят същия брой съветско гориво. АЯР към този момент е дала позволение за предпазване на горивото на територията на първата атомна централа.

От Агенцията разясниха и напредъка по плана за построяването на новите 7-и и 8-и блок на АЕЦ " Козлодуй ". Основен проблем пред новите мощности ще бъде неналичието на фрагменти, защото сега централата не разполага с хора, които да ръководят след това мощностите.

" Едно от най-големите ми терзания и то не за създаване на мощността, а за сигурността е, че ще намерим кой да построи блока, ще се намерят заварчици, строители, бетонджии, употреба на този блок не виждам. Няма хора, няма с кой да експлоатираме ", сподели още Бачийски.

Той напомни, че сходни компликации е имало и с стартирането в употреба на 5-и и 6-и блок. Сега обаче казусът е по-сериозен. В дъщерното сдружение на АЕЦ " Козлодуй " на процедура няма личен състав, който да приготви документите за лицензирането и който да задвижи плана. АЯР може да издаде позволения единствено в случай че сдружението потвърди, че има обезпечени хора за употребата на новите мощности.

Проблем, който към момента не е решен е съхраняването на отработеното нуклеарно гориво. България следва да изнесе за Русия количества, само че останалите употребявани касети би трябвало да се пазят у нас. Сега съществуващите складове се чака да се запълнят до 2030 година. Дотогава би трябвало да се реши и този проблем, предизвестиха от Агенцията.

От ведомството още веднъж обърнаха внимание, че се нуждаят от по-голям бюджет, с цел да може организацията да стане прелъстителен шеф. В противоположен случай, мъчно ведомството може да се оправи с идната работа по лицензиране на нови блокове.

" Не можем да накараме експерти да дойдат и да работят за нас, откакто заплатите във ведомството са високи колкото на касиерки в огромни супермаркети ", изясни още ръководителят на АЯР.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР