През април изтребител се разбива в селски район в Източен

...
През април изтребител се разбива в селски район в Източен
Коментари Харесай

Срещу големи суми пари Китай се опитва да привлече чуждестранни пилоти, които да обучат армията ѝ

През април изтребител се разрушава в селски регион в Източен Китай. Двамата водачи, които го ръководят, катапултират безвредно и бързо по-късно са заобиколени от локални поданици, които документират срещата. " Кой е този " - пита един от селяните, сочейки към един от водачите - бял мъж с алена коса, който приказва на британски език. " Това е нашият инструктор. Не снимайте ", отвръща другият авиатор на китайски.

Мистерията към това за какво в един китайски аероплан може да има задгранични водачи беше разбулена преди няколко седмици, а за нея споделя сп. " Economist ". През октомври английското Министерство на защитата съобщи, че е почнало опити, с които да попречи на Пекин да притегля някогашни военни водачи, които да образоват китайските военновъздушни сили.

Според чиновник в министерството частната компания " Test Flying Academy of South Africa " (TFASA) е наела близо 30 някогашни летци от Кралските военновъздушни сили, които да работят в Китай против " огромни суми пари ", като годишното възнаграждение за някои доближава към 270 хиляди $.

Случаите се появяват през 2019 година и зачестяват най-вече след пандемията от ковид, когато ограничаващите ограничения за пътешестване са отстранени. Наетите водачи нормално имат опит в полети в армията с разнородни самолети, в това число Typhoon, Jaguar, Harrier и Tornadoes. Според информация на Би Би Си се счита, че множеството водачи са на възраст към 50 години и са напуснали въоръжените сили преди известно време.

Усилията на комунистическата страна обаче не свършват дотук. Австралийският министър на защитата от опозицията съобщи, че най-малко двама техни водачи на изтребители са били потърсени, само че са отказали офертата. За сходен случай, при който TFASA са наели четирима някогашни чиновници, оповестиха и в прилежаща Нова Зеландия.

Изглежда частната компания е съумяла да притегли и няколко френски водачи, както и Даниел Дъган - някогашен летец от Съединените щати и притежател на консултанска компания в региона на авиацията в Китай. Дъган неотдавна беше задържан в Сидни по разпореждане на ФБР, само че обвиняванията против него не са обществено притежание.

Според представител на TFASA западните държавни управления са знаели с какво се занимават наетите водачи, които, от своя страна, са се съветвали с английското военно министерство за работата, която ще извършват. Той твърди, че в китайската военна академията се преподава единствено главно летателно образование, като да вземем за пример по какъв начин да се поддържа самолетът на равнище.

" Няма нищо повече от това, което може да се получи от естествена стратегия на летателно учебно заведение ", показва той, представен от сп. " Economist ".

 Снимка на Народната освободителна войска (НОА) на Китай
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР