През април Чайкафарма ще произведе над 5 хиляди опаковки MoriVir

...
През април Чайкафарма ще произведе над 5 хиляди опаковки MoriVir
Коментари Харесай

Проф. Веков разкри как ще произвеждаме лекарството срещу COVID-19

През април Чайкафарма ще създаде над 5 хиляди опаковки MoriVir (hydroxychloroquin) за потребностите на лечебните заведения на първа линия, а през май – към 20 000 опаковки GraVir (chloroquine) за по-нататъшно болнично лекуване.

Това съобщи проф. Тони Веков от “Чайкафарма”, представен от "Труд ".

“След май т. година чакаме производството да бъде регулярно, само че всичко зависи от достъпа до вещества, който сега е извънредно усложнен в международен мащаб по добре известни причини”, означи още проф. Тони Веков. Както е известно, медикаментите са най-използваните за лекуване на COVID-19 в международен мащаб.

Процедурата по регистрация на лекарствените артикули MoriVir (hydroxychloroquin) и GraVir (chloroquin) може да бъде ускорена от българските здравни управляващи – Министерството на здравеопазването и Изпълнителната организация по медикаментите.

“След приемането на позволение за приложимост лекарствените артикули ще могат да бъдат публикувани в аптечната мрежа и отпускани по рецепта.

Преди това те ще бъдат доставяни единствено на лечебни заведения за лекуване на ковид инфекцията, според Наредба 10 на Министерство на здравеопазването за изискванията и реда за доставка на неразрешени за приложимост лекарствени продукти”, сподели още проф. Веков.

На въпрос дали са налични ли са субстанциите на въпросните лекарства, той уточни, че “субстанциите и всички други помощни субстанции са и ще бъдат налични в посочените периоди – в най-известната в Европа българска фармацевтична фирма”.

Лекарството против ковид идва у нас по Великден

“В момента нямаме създадени индустриални технологии за други артикули, само че сме в подготвеност и работим, в това число и лабораторно, а когато от клиничните изпитвания в международен мащаб се появи обещаващ претендент, ще оценим неговата употреба за България и 10 европейски пазара, на които присъстваме.

До в този момент само chloroquine u hydroxychloroquine са потвърдили изрично положителни резултати в приложението при хора – персонално президентът Тръмп следи всекидневно този значим напредък”, означи още проф. Веков.

Той напомни, че е извънредно значимо всички предписани медикаменти за надзор на хроничните болести да бъдат одобрявани постоянно, изключително в изискванията на изключително състояние и пандемия, а общото положително положение и високият здравен статус оказват помощ решаващо в битката с вирусната зараза.

“Досегашната дисциплинираност и виновното приемане на предписаните лекарства от диагностицираните българи в положително здраве и с добре следени и постоянно лекувани хронични болести изведе България до 75 пъти по-ниска смъртност от COVID-19 по отношение на сравнимата по мярка, само че с 8 пъти по-висок Брутният вътрешен продукт Белгия”, сподели още проф. Веков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР