През април 2022 г. стопанската конюнктура в страната се подобрява,

...
През април 2022 г. стопанската конюнктура в страната се подобрява,
Коментари Харесай

Подобряване на бизнес климата в България през април

През април 2022 година стопанската обстановка в страната се усъвършенства, заличавайки огромна част от утежняването през март, като по-благоприятен бизнес климат се регистрира в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите, при утежняване само в строителството.

Все повече мениджърите във всички икономически сфери обаче предвиждат повишаване на цените през идващите три месеца.

Това демонстрират резултати от последното изследване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият индикатор на бизнес климата се покачва през април с 4,2 пункта по отношение на март, когато се намали с 4,8 пункта. По този метод индикаторът на стопанската обстановка се върне малко над неговото дълготрайно осреднено равнище.

Индексът, определящ бизнес климата в индустрията, набъбна през април с 4,6 пункта след спад с цели 7,1 пункта през март, като последната анкета на Национален статистически институт регистрира понижен негативизъм в оценките и упованията на промишлените бизнесмени за бизнес положение на предприятията. Отчита се и известно усъвършенстване в притока на поръчки през последните три месеца, както и на прогнозите за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

През април спрямо януари междинното натоварване на мощностите нараства с 1,3 пункта и доближава 76,3%.

Основни фактори, затрудняващи развиването на този бранш, не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, дефицита на работна мощ и факторът " други ".

По отношение на продажните цени в индустрията упованията на мениджърите са те да не престават да се покачват през идващите три месеца.

През април 2022 година индикаторът " бизнес климат в строителството " понижава с 2,8 пункта след стабилизация през март, като утежняването се дължи на резервираните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията им. По-неблагоприятни са и упованията им за новите поръчки през идващите шест месеца.

Основният проблем за развиването на активността в бранша е несигурната икономическа среда, следван от цените на материалите и дефицита на работна мощ.

По отношение на продажните цени делът на строителни бизнесмени, които чакат ценово покачване през идващите три месеца доближава 51,8%.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР