През април 2021 г. Върховна административна прокуратура /ВАП/ се самосезира

...
През април 2021 г. Върховна административна прокуратура /ВАП/ се самосезира
Коментари Харесай

Прокуратурата откри нарушения при определяне границите на морските плажове край с. Лозенец

През април 2021 година Върховна административна прокуратура /ВАП/ се самосезира по медийна обява. В осъществяване на конституционно откритите си пълномощия да следи за съблюдаване на законността, съобразявайки публичната значителност на казуса на национално и районно равнище и вероятните неподходящи последствия за естествените дадености и екосистемите във визирания сектор от черноморското крайбрежие в землището на с. Лозенец, ВАП сезира Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) да се извърши инспекция по изложените данни на съображение чл.145 ал.1 т. 3 Закон за съдебната власт.

В хода на осъществяването й е открито, че общата наранена повърхност на морските плажове, по данните от признатите Специализирани карти и регистри (СпКР) за посочените в публикацията пет парцела, е 888 кв. м дюни и 210 кв. м песъчлив плаж, като последната повърхност обгръща морските плажове „ Мечата дупка 2 " и „ Корал ". За част от поземлените парцели, обект на инспекцията, като морски плаж „ Мечата дупка 1 “, са осъществени промени на Кадастралния указател на недвижимите парцели (КККР) през 2014 година въз основа на данните от признатите Специализирани карти и регистри на морския плаж и за него не се постанова осъществяване на изменение на КККР.

Към сегашния миг, обаче, за морски плажове „ Мечата дупка 2 " и „ Корал " не е осъществено изменение на КККР по данните от признатите СпКР. При съпоставянето на данните от КККР и СпКР на морски плажове „ Мечата дупка 2 " и „ Корал " излиза наяве, че нанесените по данните от Акта за изключителна държавна благосъстоятелност (АИДС) граници на морските плажове не подхождат на избраните посредством директни геодезически измервания граници в профилираните карти и следва да се подхващат дейности по изменение на КККР за тях.

Затова, в сходство с наредбите на член 6 алинея 10 от Закон за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), министърът на туризма следва да съобщи изменение на КККР в Служба по геодезия, картография и кадастър (СГКК) - Бургас. До Министерство на туризма (МТ) е изпратено копие от отчета на Министерство на регионалното развитие до ВАП. В осъществяване на отговорностите си и на съображение на член 145 ал.1 т.6 Закон за съдебната власт, от ВАП е изпратено на министъра на туризма съответно предложение да осъществя пълномощията си по ЗУЧК.

В отговор министърът на туризма навреме е уведомил ВАП за естеството на проблемите, съпътстващи съответното изменение на КККР в СГКК-Бургас, респективно - за подхванатите съгласно осъществяване на отговорностите му по член 6 алинея 10 от ЗУЧК първични дейности в тази тенденция.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР